Искаш здравословен тен? Ето няколко съвета!

Ето че с идването на топлите дни, дойде време и за хубавия летен тен. Снежнобялата кожа, която някога се е приемала като белег за благородство, днес се счита по-скоро за нездравословна. Е, ако си с бяла кожа, но искаш да добиеш по-тъмен загар, който да разходиш по плажовете и да изглеждаш зашеметяващо, е време за автобронзант. 

 

 

През годините, какви ли не митове са се носили за бронзантите за тяло. Много хора се питат какви са последствията от употребата на такива продукти. А до какви негативни ефекти може да доведе продължителното излагане на слънце? Интезивното UV лъчение може да доведе до чувствителност на кожата, до силната ѝ дехидратация, а в най-лошия случай – до ракови заболявания. Всичко това се случва, тъй като лъчите проникват до най-дълбоките слоеве и се случват реални промени в клетките.

 

Как действа бронзантът?

 

В своята формула бронзантите имат или Докозахексаенова киселина (ДХА), или дихидроксиацетон. Това са натурални вещества, които са „отговорни“ за златистия тен, който придобива кожата. Най-важното е, че тя е активна само в епидермиса, където се свързва локално с аминокиселини и в резултат на тази реакция тялото придобива кафеникав нюанс.

Ефектът може да бъде в различна степен, затова трябва да се съобразите с факта,че няма да е толкова траен, тъй като изкуствено полученият тен, буквално изчезва заедно с мъртвите клетки. Това е важно да се знае, тъй като бронзантите не засягат клетките, които произвеждат меланин и реално не променят пигмента. Все пак не може да се пренебрегне фактът, че редовното използване на бронзиращи продукти не е напълно без последствия. Изследвания, проведени от лондонски дерматолози, показват че системнто прилагане на DHA (докозахексаенова киселина), може да повлияе на производството на витамин Д и да увеличи броя на свободните радикали, които ускоряват стареенето на кожата.

Кои бронзанти са най-добри?

За щастие ерата на оранжевеещите, много плътни и специфично мирищещи бронзанти, които оставят петна, е в миналото. Продуктите, които се предлагат на пазара вече са с много по-добро качество. Разбира се и сега могат да се открият продукти с лошо качество, но за щастие те по-скоро са изключения. Модерната бронзираща козметика ефективно съчетава основната си функция с дълбоки грижи и хидратация. Те могат да бъдат както под формата на кремове, така и по-леки като мъгли, спрейове, пудри, обогатени с масла.

Производителите на най-добрите автобронзанти за тяло допълват формулите си с естествени антиоксиданти, например с шипка, както и с омекотяващи съставки като алое вера, които елиминират възможните нежелани ефекти. Добре е, когато избирате подходящия за вас продукт, да търсите в състава семена от малина, които не изсушават кожата и пречат на появата на бръчки. Забележителен ефект имат и бронзантите, базирани на еритрулозата – благодарение на нея, тенът е по-траен, фин като след лятна разходка, не носи неприятното чувсто за изкуствен и лепкав отпечатък по кожата.
Важно: За съжаление при избора на автобронзанти цената играе роля. Много често най-евтините продукти са пълни със съставки, които изсушават кожата изключително много, което може да предизвика лющене на епидермиса и образуването на неприятни петна.

Как да използваме автобронзатите?

Преди да се нанесе автобронзантът трябва да се направи цялостен пилинг на тялото, който ще помогне за равномерното разпределение на продукта върху кожата и ще предотврати появата на оранжеви петна. Не пропускайте места като лакти и глезени, защото там кожата е най-дебела и след цялата процедура тези области могат да имат различен цвят от останалите.

 

 

Обикновено, за да видите ефекта, трябва да изчкате около два часа. Много е важно продуктът да се остави да се абсорбира добре, за да не се замърси. Ако пък сте от по-нетърпеливите, най-добрите продукти са под формата на течен серум. Може да нанесте веднъж и да повторите след като тенът падне или да повтаряте всеки ден, за да добиете загар като след почивка на  някой екзотичен остров. Всичко зависи от това, какъв тен искате да добиете.

 

 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!