Да изчистим... кожата за един ден

Нова кожа

Лятото е към края си. Събрахме тен по време на почивката в прегръдката на слънцето и целувките на плажното масло. Искаме да задържим скъпоценния загар по-дълго, но клетките на тялото са неподвластни на нашите желания. Те имат свой живот, подчинен на цикличността - раждане - растеж - размножаване - смърт.

Прекаленото излагане на слънце изсушава епидермиса, логично е той да потърси начин да си върне баланса, като се отърве от непълноценно служещите клетки и ги замени с чисто нови. Това е причината още в първите дни след почивката кожата да се лющи и пада - неприятен, но необходим регенеративен процес на организма.

Понякога мъртвата кожа стои дни наред разкъсана върху тялото и потиска снабдяването му с кислород. Нужно е да активираме този процес. Помощта се свежда до скраб, ексфолиращи продукти и такива, с които да се осъществи нежен, но резултатен пилинг. Скалпът, лицето, тялото и краката ще ни благодарят по свой начин като ни подарят жива коса, меко и сияйно лице, стегнато и гъвкаво тяло, чисти и здрави крака.

Пилинг на косата

Премахването на мъртвите клетки, които пречат на косата да диша, действа проактивно срещу образуване на пърхот. Има различни видове ексфолиращи средства за коса. Някои ще отстранят горния слой, други, като например скрабовете, обогатени с билкови екстракти - ще го подхранят. Пилингът на косата подобрява кръвообращението и стимулира растежа. Обикновено се прави по време на миене на косата. След нанасянето на ексфолиант или скраб-маска, скалпът се масажира няколко минути, после се отмива с вода. 

Скраб за лице

Прави се за повърхностно почистване на лицето от мъртви клетки и замърсявания. Резултатът е моментален - свежо, меко като памук, сияйно лице. Глътка въздух, изпълнена с кислород. Мазната кожа по-често се нуждае от пилинг - до два пъти в седмицата. Сухата - веднъж седмично.

Голямо е разнообразието от скрабове за пилинг на лицето. Антибактериални ексфолианти, пилинг с органични продукти, с плодови киселини (АНА - алфа хидрокси киселини), ензимен пилинг (препоръчителен за чувствителна кожа), гелове-пилинги за лице, ексфолиращ сапун, сапун-скраб с микрочастици и пр. След процедурата ще забележите новото си АЗ без акне, разширени пори, ярки пигментни петна или себум. Можете да нанасяте с пръсти или с козметична гъба за почистване.

Ексфолиация на тялото

Кожата на тялото е нежна, тъй като винаги е под дрехи. Отстраняването на мъртвите клетки трябва да се извършва внимателно и нежно, особено на местата, при сгъвките. Почистването и излющването на роговия слой клетки се прави в банята, по време на вземането на душ. Средствата: скраб за тяло, пилинг, ексфолиант, сапун-скраб, скраб с растителни екстракти и масла. Някои скрабове са с естествени органични частици, други - със синтетични.

Препоръчително е скрабовете за тяло да се употребяват не преди, а по време на вземането на душ. Порите вече са отворени от топлата вода и частиците навлизат по-дълбоко като дренират проблемните участъци (това е от първостепенна важност при скрабовете срещу целулит). Кожата е чиста и гладка, добре енергизирана. За да не нараните дланите и пръстите на ръцете си от ексфолиращите частици, можете да изсипете скраба върху гъбата или ръкавицата за душ. Гъбата е по-мекото средство за измиване на тялото, но по-бавно изсъхва от водата и измиващите препарати - има вероятност влагата да остане в нея ден-два и да развие бактерии. Сменяйте я през 1-2 месеца. 

Кракомания

Краката са най-пренебрегваната част от тялото ни. Навярно защото често е скрита в панталони, чорапи, маратонки, кубинки и ботуши. Краката са сред най-активните органи. По 12 и повече часа на ден носят тялото ни, независимо от килограмите и със сигурност заслужават да се погрижим за тях, за да бъдат не само здрави, но и красиви. 

Ходилата са най-уязвими - напъхани в сандали, постоянно са изложени на външни въздействия. Маратонките, кецовете, неудобните или некачествени обувки водят до умора, изпотяване и образуване на гъбички. Кожата се напуква, става пропусклива на замърсявания и бактерии. 

За премахване на кератинизираната кожа производителите предлагат скраб за крака, ексфолиращи пилинги, продукти за отстраняване на кератинизираната кожа, скраб-сапун и всякакви инструменти за почистване. За да бъде безболезнена ексфолиацията, предварително накиснете краката в гореща вода и след това приложете избраното средство.Целта оправдава средствата

Змиите сменят кожата си няколко пъти годишно, защото старата им кожа е отесняла и за да се отърват от паразитите. Те скрабират кожата си, търкат я в твърд предмет, пробиват я и се изхлузват от нея. 

Нас, жените, често ни сравняват със змии. Може би заради препратката към библейския сюжет за изкушението. Може би защото, като на змиите, отровата ни (любовта) убива или лекува. 

Нашата хищна природа доминира, завоалирана със свенливостта и добротата. 

За да бъдем винаги готови за атака, трябва да подготвим всички свои оръжия. Красотата е едно от тях. За нея не бива да жалим сили, време и средства, тя е камуфлажът, под който се крие най-нежният агресор, устремен към поредната жертва.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!