7 трика за бързо възстановяване след слънчево изгаряне

Обичате да се излежавате на плажа и да прекарвате възможно най-много време от лятната си почивка именно там! Трупането на тен е супер изкушаващо и стоически търпите силните слънчеви лъчи, но всичко е в името на бронзовия загар, нали? Само че по пътя към него често ни спира едно - изгарянето. То никак не е приятно и обикновено е съпътствано от непоносима болка и дори е невъзможно да спим нормално, защото сме изтощили тотално кожата си. Бъдете подготвени за тази ваканция и запомнете препоръките по-долу, за да сведете до минимум грозното зачервяване и да облекчите болката.

1. Сянка

Да, тя е най-лошият враг на тена, но пък е подходящо да се скриете, щом сте изгорели, не мислите ли? Ако лицето ви е засегнато, използвайте шапка с периферия, за да го защитите. Ако е някоя част от тялото, за съжаление трябва бързо да намерите дебела сянка. Независимо, че не сте пряко под слънчевите лъчи, продължавайте да нанасяте слънцезащита. Добре е да облечете лека памучна дреха, която да стои свободно, за да успява кожата ви да диша.

2. Студен душ

Високата температура под душа ще изсуши допълнително епидермиса и по никакъв начин няма да намали тази на тялото ви. Единственото, което ще ви донесе, е дискомфорт. Студената вода ще облекчи и успокои цялостното му състояние. Нещо повече, избягвайте скраба и бръсненето, особено в засегнатите зони.

3. Хидратация

Алое вера притежава невероятното свойство да хидратира и намалява дразненията със замах. Задължително прибавете към багажа си такъв продукт. Хидратирайки кожата си, помагате на защитната ѝ бариера да се възстанови по-бързо. Важно е да се уверите, че лосионът не съдържа petroleum, тъй като той ще приклещи топлината в тялото ви.

4. Свободни радикали

Докато изгарянето продължава с дни и постепенно изчезва, то свободните радикали от UV лъчите увреждат завинаги. Те стимулират загубата на колаген и еластин, както и повлияват върху ДНК-то на епидермалните клетки. Това от своя страна, причинява преждевременно стареене и повишава риска от рак на кожата. Дерматолозите съветват, да използвате серум с витамин C. Съдържащите се в него антиоксиданти ще ви помогнат да сведете до минимум тези ефекти.

5. SPF                                                                                                                                                 

Знаете ли, че оптималното количество слънцезащитен продукт, което е нужно да използвате, за да се предпазите, се равнява на чаша за шот? Повтаряйте приложението на всеки 2 часа.

6. Пийте вода                                                                                                                                

Слънцето изтощава и дехидратира цялостно. Организмът ви има нужда от наваксване, затова консумирайте голямо количество вода, а под голямо имаме предвид около 3 литра. Водата ще помогне за вътрешното охлаждане, което пък ще допринесе за по-комфортно усещане след изгаряне.

7. Коктейл за бързо успокояване                                                                                                 

Не, не е поредният вкусен коктейл, от който ще отпиете! Време е да поглезите тялото си с такъв. Той е чудесен, особено ако сте изгорели в определена зона. Потопете памучна кърпичка в равно количество студено прясно мляко и ледена вода. Поставете върху засегнатото място и оставате докато охлаждащият ефект изчезне. Така ще нормализирате нивото на pH на кожата, а протеините от млякото ще ви помогнат бързо да я успокоите.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!