Обезкосмяване без тайни – разбери кой метод е най-подходящ за теб

Горещините са ежедневие, дрехите стават все по-малко и по-оскъдни, а краката ни ежедневно са на показ. За да изглеждат добре, те трябва да са гладки, добре хидратирани и без раздразнения. Начините за епилация са няколко, макар че няма една универсална и перфектна формула. Всички имат предимства и недостатъци, важното е да пригодите избрания метод според нуждите си.

Слънцето грее, а пролетта бързо се превърна в истинско лято. Плажовете ни зоват и трябва да сме ежедневно готови да показваме части от тялото си, а това е свързано с редовното обезкосмяване. За съжаление, много често, обезкосмявайки се, си причиняваме различни раздразнения, под формата на рани, враснали косъмчета, пъпки. Това може да се дължи на факта, че сме избрали грешен метод за епилация. Затова внимателно избирайте как да действате.

Самобръсначки

Самобръсначките са може би най-популярната опция. Защо? В зависимост от марката, броя на ножчетата и допълнителните функции (подвижна глава, вибрация, накрайници с тример) те са сравнително евтини и удобни за употреба. Преди всичко с тях могат да бъдат достигнати и най-трудните места – всичко, от което се нуждаете, са няколко прости движения и сте готови. За целта обаче трябва краката да са мокри и да използвате специални гелове или пяни за бръсенене за жени. Те имат омекотяващи и успокояващи формули, които правят епилацията безболезнена, а кожата не изсъхва. За подобряване на движението на дамските самобръсначки има специални овлажняващи лентички – заслужава си да потърсите такъв тип сред всички налични модели. Ако пък имате проблем с врастналите косъмчета, то тогава пробвайте бръснене в посоката на растеж.

Предимството на самобръсначките са бързината, удобството и цената. За съжаление, те си имат и недостатъци: лесно се изхабяват, ако ножчетата не са с добро качество. Освен това, понякога по повърхността на ножчетата се развиват и бактерии, които могат да се разнесат върху раздразнената кожа - най-много се разпространяват тогава, когато самобръсначката не бъде почистена и изплакната добре след употреба. Най-големият минус от този метод обаче е фактът, че резултатите са изключително краткотрайни – още на следващия ден косъмчетата вече са наболи отново, а след два-три дни стават доста видими и цялата процедура трябва да се повтори оново.

Крем за бръснене

Тази козметика има колкото привърженици, толкова и противници. Някои отричат крема за бръснене, защото не се справя с по-дебелите и твърди косъмчета.

Кремовете за бръснене – противно на общественото мнение това са едни от добрите продукти за чувствителна кожа. Не предизвикват болка и най-често имат силно успокояваща формула. Концентрираните съставки в тях действат така, че да забавят растежа и правят самите косъмчета по-тънки и рехави. Въпреки това, винаги следвайте инструкциите на опаковката. Защото кремът е безвреден точно определено време и неспазването на интрукциите може да предизвика дразнене.

Епилатор

Това вече е тежката артилерия :) При повечето жени епилаторите причиняват болка или поне дискомфорт. Въпреки че трябва да признаем, че съвременните модели, са оборудвани със специални охлаждащи и облекчаващи системи и т.н. Те обаче се отличават с по-висока цена, но пък разходите са еднократни. Епилаторът издърпва косъма заедно с корена, така че тялото несъмнено реагира на това действие. Затова е по-добре да се избягва процедурата по време на менструация и непосредствено преди нея. Добре е да използвате успокояващ лосион.

Какви са предимставата? Ако се приготвяте за двуседмична почивка, то със сигурност това е вашето решение в борбата с окосмяването. След употребата му, космите израстват по-бавно и видимо по-тънки. Много жени, които използват епилатор в продължение на години дори твърдят, че с времето корените отслабват до толкова, че на някои места космите спират да растат.

Кола маска

Кола маската работи на подобен принцип като епилатора и е също толкова неприятно да се използва. Тя може да бъде под формата на ленти готови за студена употреба или пък течни патрони, пригодени за професионални електрически машини, които нагряват колата. Тя трябва да се нанася на измити и добре подсушени крака – така восъкът ще залепне по-добре, може да ги поръсите предварително с талк или да разрошите косъмчетата с ръка, така че те леко да се надигнат и да бъдат по-лесни за захващане. Винаги нанасяйте кола маската по посока на растежа на косъма, а дръпнете с рязко движение в обратната.

Кола маската не струва скъпо, а резултатът може да продължи около три седмици, но всичко зависи от самия косъм. На подобен принцип работи и захарният крем – можете както да си го купите от магазина, така и да си го приготвите сами вкъщи, разтопявайки захар в гореща вода.

Лазерна епилация – това опредлено е най-скъпата процедура и се извършва предимно в салоните за красота и определените за целта центрове. Лазерната епилация е много подходяща за жени със склонност към раздразнение на кожата. По принцип след няколко процедури, косъмчетата би трябвало да изчезнат за няколко години – за съжаление обаче, доста дами се оплакват, че се появяват по-бързо от очакваното. При този вид процедура колкото по-тъмен и дебел е косъмът, толкова по-добре лазерът улавя пигмента (лазерът унищожава меланина и заедно с него космените фоликули), дамите с тънки и светли косми трябва да са наясно с това. Въпреки всичко комфортът е дълготраен, а кожата наистина става гладка, мека и не се образуват рани по нея.

Кой е твоят любим метод? А може би взимаш решение в зависимост от случая? 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!