• Мултиактивен балсам за кожата около очите - Nooance Paris Multi-Active Youthful Eye Balm
    93.75 лв. 125 лв.

Как да защитим косата от слънцето през лятото

Почти всеки е минал през кошмара на слънчевото изгаряне поне веднъж. Кожата му дни наред е била зачервена и възпалена, пареща и болезнена. Но това е поредният урок, който е трябвало да научи по трудния начин. В днешно време повечето хора използват слънцезащитни кремове, млека или лосиони както през лятото, така и през цялата година. Не всеки обаче обръща внимание на косата така както се грижи за лицето и откритите части на тялото. 

Какво причиняват UV лъчите на косата и скалпа

В слънчев или в облачен ден UV лъчите са навсякъде. Те са по-безпощадни към косата и скалпа, отколкото към лицето. Падат директно върху кожата на главата, причиняват зачервяване, петна, сърбеж и преждевременно стареене. Дълго стоялата на ултравиолетови лъчи коса става суха, а красивият и блестящ цвят бързо избледнява. Косъмчетата стават с двоен връх и се късат лесно. Фотоокисляването влияе с обратен знак на протеина в косата. А когато скалпът е възпален и космените фоликули увредени, косопадът идва. За уврежданията допринасят и солта от морската вода, хлорът и дезинфекциращите басейнови препарати, които още повече изсушават и отварят люспите на кутикулата, като правят ствола на всеки косъм уязвим за външни влияния – прах, влага и UV лъчи.

Пазарът на козметика изобилства със средства за защита на косата и скалпа от лъчите на слънцето. Те създават защитен слой, филтриращ UV лъчите. Съдържат блокиращи съставки, които за съжаление високите летни температури бързо разрушават. Изплакването с вода не оставя голям шанс на филтрите от шампоана или балсама, да се задържат. Когато обаче изберем слънцезащитен спрей за коса без отмиване, успехът е гарантиран. 

Няколко важни правила за здрава коса през лятото

- Не сресвайте кичурите в мокро състояние. Мократа коса е слаба и лесно уязвима. Всяко дърпане или разресване може да причини откъсване.

- След плуване или плаж измийте с лек шампоан. За ежедневието може да използвате и продукт за честа употреба, който щади скалпа и не отваря кутикулите за почистване в дълбочина.

- Преди плуване или плаж не използвайте шампоан. Срешете се с гребен или четка с естествен косъм, които да разнесат и разпределят добре естествените масла, предпазващи косата и скалпа от морската сол.

- Подстригвайте редовно връхчетата на косата. Ако не бъдат премахнати навреме, те се разпространяват нагоре.

- След баня или душ полейте главата със студена вода или такава, разредена с оцет или лимонов сок. Затваря кутикулите, за да не проникват замърсители отвън във вътрешността на всеки косъм. Добавя и блясък.

- Предпазвайте главата с памучни или ленени шалове. Неслучайно арабите постоянно го правят. Шапките блокират ултравиолетовите лъчи, но трябва често да се свалят, за да се проветри косата и скалпът от потта – против развитие на гъбични инфекции. 

- Не пренебрегвайте консумацията на храни, богати на протеини. Кератинът на косата е вид протеин. Включете в хранителния си режим много ядки, семена, бобови растения и зеленчуци, риба, яйца и мляко, спирулина и вода за хидратация.

Слънцето причинява изгаряне и хиперпигментация на кожата, фотостареене и дори рак. А на косата и скалпа – сухота, чувствителност и сърбеж, обезцветяване, крехкост и косопад. Бъдете внимателни и не подценявайте тъмната страна на светлината му.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!