• Лосион против косопад - Napura D4 Prime Day System
    52.66 лв. 0 лв.

Да посрещнем лятото защитени от слънцето

По традиция първият сняг винаги ни сварва неподготвени, въпреки че е съвсем нормално той да падне в сезона на зимата. Не трябва да е така обаче когато става въпрос за излагането ни на слънце, тъй като без надеждна защита можем да получим възпаления, петна и изгаряния, които да помним цял живот. Ултравиолетовите лъчи увреждат кожата и са една от основните причини за стареенето ѝ. Дори облачните и дъждовните дни не спират атаките на UVB и UVA лъчите върху нас. И докато тялото ни през деня в повечето случаи е защитено от дрехите, лицето и косата са винаги уязвими. Можем да се предпазим от стареенето на кожата лесно – като избягваме слънчевата светлина. Ала заслужава ли си да се лишим от красивия тен, плажа и морските вълни само защото ни е страх? Решението, за да не пропуснем нито едно плажно парти и да останем свежи и красиви, със съвършена кожа на лицето и тялото се нарича слънцезащита. 

Слънцето състарява кожата по-бързо от възрастта

Слънцезащитните продукти са нашият най-добър приятел в летния период, макар че не бива да се разделяме с тях през цялата година. Те блокират вредните ултравиолетови лъчи. Предотвратяват риска от възпаление, зачервяване, изгаряне и рак на кожата. Основните два типа лъчи са UVB и UVA. UVB лъчите увреждат клетките и причиняват изгаряния, мехури и лющене на кожата. UVA лъчите са враг номер едно на равномерния цвят кожа. Причиняват неприятни пигментации, които трудно се премахват. Преди да излезем навън е важно ефективно да блокираме и двата вида лъчение. Върху всеки слънцезащитен продукт UVB защитният ефект обикновено е маркиран с цифрите SPF 15, 30 или 50. Тези цифри показват степента на блокирането, която намалява риска. Ефектите, блокиращи UVA лъчите се обозначават като PA – с един, два или три плюса. UVA лъчите не причиняват изгаряния, но са отговорни за потъмняването (пигментацията) на кожата. За да не получим нито едно петънце докато сме навън или отпиваме блажено от коктейла си на плажа, нанасяме върху лицето и тялото продукт с PA +++.

Различните цветове и типове кожа реагират на слънчевите лъчи по различен начин. Светлата и нежна кожа изгаря значително по-бързо от смуглата. А ето и формулата, по която изчисляваме нужния ни SPF фактор, за да бъдем защитени когато сме изложени на слънце: ако кожата ни изгаря за 20 минути, използването на слънцезащитен крем SPF 15 теоретично забавя зачервяването с 15 пъти повече - за около пет часа.

За всеки случай е добре да се застраховаме против изгаряне, независимо колко време ще прекараме на слънце, с крем или лосион с най-високия слънцезащитен фактор SPF 50. Филтърът на такъв слънцезащитен крем блокира приблизително 98% от вредните ефекти.

Органичен или минерален крем - кой как работи

UV филтрите по различен начин намаляват количеството ултравиолетови лъчи, достигащи до кожата. Едните ги „абсорбират“, а другите ги „отразяват“ като огледало. Абсорбиращите UV филтри поглъщат лъчите на слънцето и ги превръщат в инфрачервени лъчи, по-безопасни за кожата. Такива слънцезащитни средства са химичните слънцезащитни продукти. Отразяващите филтри отблъскват ултравиолетовите лъчи от повърхността на кожата и блокират действието им. Те са като малки огледални частици, всяка от тях отразява лъчите и не им позволява да навлязат в кожните слоеве. Така наречените минерални кремове спадат към типа физичен слънцезащитен продукт. Водоустойчивите кремове са идеални за дълготрайна защита, особено при хора, които много се потят през лятото или обичат да плуват. Те за часове блокират ултравиолетовите лъчи и запазват кожата. Максималната степен на защита на водоустойчивите кремове е до 2 часа. След това е нужно повторно нанасяне.

Кога трябва да нанасяме слънцезащитен крем?

Слънцезащитата се нанася препоръчително 15 до 30 минути преди излагане на слънце и изчакваме да се абсорбира добре. Нито един слънцезащитен продукт не е предназначен да ни пази цял ден от слънцето. Редовното нанасяне на всеки два часа е желателно. Когато отиваме на екскурзия в страна, близка до Екватора трябва да имаме предвид, че там слънцето е много по-интензивно. Не в куфара, в чантата си трябва да имаме слънцезащитен продукт с най-висок SPF клас. При практикуване на зимни спортове в планината също помним, че белият сняг отразява до 80% от слънчевите лъчи. Същото важи и за дестинации с бели пясъчни или мраморни плажове. Не бива да забравяме и слънчевите очила, тъй като при дълго излагане на слънце очите също могат да проявят чувствителност. В ежедневието през цялата година трябва да нанасяме обилно слънцезащитни продукти върху зоните, изложени на слънчева светлина. 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!