Какво е ягодова кожа по краката и как да се справим с нея

Носенето на къси поли и рокли, в който и да е сезон, изисква напълно гладка кожа на краката. Грижата за нея е постоянна, но понякога допускаме грешки, които могат да доведат до нежелани ефекти и да понижат самочувствието ни. Със сигурност никоя от нас не се е абонирала за червени петна, враснали косми и възпаления след всяка епилация. Един от най-често срещаните ефекти обаче е така наречената ягодова кожа. Нейните проявления могат да бъдат постоянни и видими между 24 и 48 часа след отстраняване на окосмяването. Какво я предизвиква и как да се справим с нея, разкриваме в следващите редове.

Ягодите нямат вина

Причината този вид възпаление да се нарича по следния начин е видима с просто око. По цялата повърхност на краката се образуват малки тъмночервени точки, които напомнят на сладкия червен плод. Появата им обаче няма нищо общо с консумацията му. Те се дължат за замърсяване на порите с мъртви кожни клетки, вследствие на бръснене, кола маска и епилация. В повечето случаи са изразени именно върху бедрата и прасците. Не създават какъвто и да е дискомфорт или болка, но придават на кожата неестетичен вид.

Тези подобни на семки на ягода точки със сигурност са познати на много дами и най-вероятно не веднъж са проваляли плановете, включващи рокля, пола и дори бански. Чувствителният тип кожа може да бъде с постоянни проявления. Но какво всъщност ги предизвиква? 

Отговорността е наша

Епилацията е една от най-честите процедури за жените. Дотолкова сме свикнали с нея, че дори пропускаме да си зададем един важен въпрос: изпълняваме ли я правилно? В голяма част от случаите именно самите ние даваме възможност на “ягодовата кожа” да се прояви. Ето кои са причините за това:

  • Обезкосмяване с износено ножче. Самобръсначките са бързо решение, към което се обръщат много жени. Грешката идва от продължително използване на една и съща. Износените остриета са предпоставка за замърсяване на порите. Епидермисът се наранява, горният слой се разкрива и попадането на вредители води до това несъвършенство.
  • Фоликулит. Тази бактериална инфекция се изразява във възпаление на космено-мастния фоликул, отново предизвикано след един от начините за отстраняване на окосмяването.
  • Запушени пори. Мазен секрет, мъртви кожни клетки, прахови частици - всички те попадат в порите и образуват подобен на червения плод вид, но далеч не толкова привлекателен. 
  • Суха кожа. Системният пропуск на хидратиращ продукт позволява на кожата да се лющи, а частиците имат много лесен достъп до порите след бръснене и кола маска.

Малки навици за красиви резултати

Всяка грижа, която полагаме за себе си ни се отплаща. Ефектът на ягодова кожа може да бъде предотвратен по няколко начина, които са препоръчани от специалисти дерматолози.

Запасете се с комплект самобръсначки и не рискувайте здравето и красотата на кожата, като използвате само една прекалено дълго време. Заложете на такива, които са снабдени с гел лента. В повечето случаи тя съдържа компонент с успокояващо и хидратиращо действие за моментално потушаване на възпалителните реакции. Друг метод, който може да помогне на предпочитащите бръсненето, е изпълнението на процедурата по време на душ или непосредствено след него, докато епидермисът е напълно чист и по-мек.

Още един вариант е да обновите изцяло рутината и да се насочите към друг начин за отстраняване на космите. Иновациите в технологиите заслужават внимание, тъй като ни предоставят фотоепилатори, с които да боравим напълно самостоятелно у дома. Те работят с интензивна импулсна светлина, която неутрализира тъмния пигмент на косъма и предотвратява повторното му израстване по напълно безболезнен начин. 

Един метод, който осигурява едновременно грижа и релакс е редовната ексфолиация на тялото със скраб. Захарните или солни частици отпушват порите, премахват роговия слой от мъртви кожни клетки и намаляват до минимум възможността от запушване и замърсяване на порите. Изберете такъв с хидратиращ и омекотяващ състав и ще разполагате с всички изпълнени критерии, които предпазват от поява на ситните точици.

Триенето и потенето на краката през деня са предпоставка за замърсяване на кожата. Ако искате да добавите допълнителна превантива от нежеланата реакция, включването на антисептичен продукт за тяло преди или след епилация винаги е добра идея.

Изпробвайте някой от изброените методи или преминете през всеки, докато не откриете този, който работи при вас и освободете любимите си рокли от плена на гардероба.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!