Талк против изпотяване: да или не?

Прекомерното изпотяване ни поставя в неудобни ситуации и не рядко коства увереността ни. Прибягваме към всякакви алтернативи в желанието си да намалим до минимум количествата отеделена пот. А най-притеснителната част е, че свръхпотене може да се появи във всяка една зона на тялото. Ръцете, подмишниците, гърдите, интимната зона и краката са точките, които са проблемни в по-голяма част от случаите. Едно от спасителните средства е талкът. До неговата употреба прибягват много хора. Възникват обаче и множество въпроси: ефективен ли е, наистина ли поддържа кожата суха, вреден ли е за здравето? В следващите редове даваме отговири на всички тези въпроси. Разнищваме полемиките и ви позволяваме да направите най-добрия избор за хигиената си.

Талк в козметиката

Талкът се появява в света на красотата благодарение на козметичния гигант Johnson & Johnson. Той е открит и въведен на пазара именно от компанията още в началото на 1900г. Първоначално използван от дамите като средство за неутрализиране на неприятните миризми по дискретен начин, скоро след появата си талкът се превръща в съставна част на разнообразие от козметични продукти и медикаменти. 

Неговите свойства не се ограничават единствено до абсорбиране на потния секрет. Той е известен още с качествата си да предотвратява възникването на възпаления и образуването на обриви и зачервявания. Благодарение на тези процеси бързо се превръща в един от бестселърите на марката. Позната на малки и големи, бебешката пудра е съставена в по-голямата си част от талк. Екипът от учени и дерматолози добавя царевично нишесте в своите първи разработки на иновативния за времето си продукт. С напредване на технологиите се усъвършенстват и формулите, така че да бъдат възможно най-деликатни към кожата. 

Това важно откритие дава начало на масово разпространени на талка. Той става известен като една от най-ефективните съставки за справяне с интензивното потене. Влиза във формулите на дезодориращи продукти, декоративна козметика като пудри за лице, фон дьо тени, сенки за очи, руж и т.н. Присъствието му в тях отново е с цел да се редуцира размиването на грима, вследствие на потене и омазняване и да се удължи трайността му върху лицето. 

Спасение или вреда

Както при всеки един високо разпространен и търсен продукт и при бебешката пудра или талк не липсва компрометираща информация. С течение на времето се оформя казус. Той твърди, че употребата на талк или козметика с негово съдържание може да доведе до развитие на ракови заболявания. Проведени са множество проучвания и изследвания от самото му пускане на пазара до днес. Във връзка с това, отговаряме на въпроса какво точно представлява прахообразното вещество. То е минерал, съставен от кислород, силикони и магнезий. Има свойствата да:

  • абсорбира потта
  • намалява триенето, причинено от дрехи
  • поддържа потните подмишници и крака сухи 
  • предотвратява появата на обриви от топлина/влага. 

Къде обаче е проблемът? Връщаме се още в самото начало. Миньорите, работещи за Johnson & Johnson откриват, че талкът и токсичният минерал азбест се образуват заедно в земните недра. За да бъде първият безопасен, те подлежат на “отделяне” един от друг. Този тип пречистване се усъвършенства с времето. Може да се каже спокойно, че към днешна дата, компаниите, държащи на качество използват единствено пречистен талк. А минималните количества азбест са напълно безвредни при регулирано приложение върху кожата. 

SOS при обилно потене

То може да бъде породено под влиянието на множество фактори, като най-изявените са високи температури и напрежение. Активното потоотделяне може да се появи във всяка зона на тялото. Най-универсалното решение в подобни ситуации е приложението на талк за тяло. Обикновено той се нанася директно върху кожата с апликатор или с потупване на длани. Това, което ни съветват специалистите е да избягваме употребата на подобен продукт при налични възпаления като екземи, отворени рани и т.н.

Краката и по конкретно стъпалата са уязвима точка и любими за гъбичните микроорганизми. Те могат да доведат до изключително интензивно потене с неприятна миризма. За успокоение на всички страдащи от този проблем, на пазара има практични варианти под формата на дезодорант с талк, специално предназначен за стъпала.

Сред споменатите по-горе предимства на пудрата са и качествата да успокоява и намалява риска от появата на обриви. С цел да осигурят максимален комфорт на тялото, някои брандове разработват почистващи продукти с наличието на талк. Душ геловете с негово присъствие са изключително деликатни към епидермиса и оставят ефирен пудрен аромат. 

Изберете правилната грижа за себе и не позволявайте на обилното потене да ви накара да се чувствата по-малко забележителни!  

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!