Хайлайтър: кой да изберем и как да го използваме?

Хайлайтърът е козметичен продукт, който се използва за завършване на грима. Благодарение на него тенът изглежда свеж, кожата придобива младежки блясък, а гримът изглежда перфектно. Основното притеснение на дамите, свързано с него, е от неправилно нанасяне и в последствие нежелан резултат. Достатъчна е съвсем малко практика, за да може кожата да бъде красиво озарена със здравословен блясък. 

Хайлайтър за лице - къде се нанася

Преди да изберете който и да е продукт, трябва да сте наясно къде точно да го прилагате. В противен случай, вместо да придадете на тена си свежест и блясък, може да се състарите. Често хайлайтърите подчертават частите от лицето, които изострят чертите и фокусират погледа върху тях, като например скулите. Ако използвате твърде много от средството, например отстрани на лицето, то ще изглежда по-широко, а всеки от нас би искал да избегне това. 

Някои от основните точки, върху които да прилагате хайлайтър са:

  • Скули - нанася се точно над бронзанта. Получава се перфектен завършек, ако се комбинира с нежен руж. Плавните преходи и добре смесената козметика ще създадат впечатление за професионален и красиво завършен грим.
  • Oчи - всъщност вътрешните ъгли на очите. Нанесете основа върху кожата и върху нея хайлайтъра. Така той ще остане непокътнат за дълго. По този начин ще освежите визията си и ще прикриете успешно признаците на умора. 
  • Веждите - извивката под тях. Нанесен в тази зона, хайлайтърът ще дефинира веждите, ще подчертае формата им и оптически ще увеличи окото. 
  • Нос - нанесен с тънка линия в средата на носа, той визуално ще го смали и направи по-тесен. 
  • Брадичка - ако нямате овална форма на лицето, може да нанесете малко на върха ѝ. 

Какъв цвят да изберете

Изборът на цвят при хайлайтъра е малко по-лесен отколкото при други продукти от декоративната козметика, но определено е и много важен. Ако имате светла кожа и сте със студен подтон, който се чувства добре в пастелни нюанси, изберете студено розови хайлайтъри, а ако сте с топъл подтон – заложете на златни и прасковени. Ако не сте сигурни към кой тип спадате, най-универсалният избор ще бъде хайлайтър за лице в цвят шампанско или слонова кост. 

Най-важното е той да се слива естествено с фон дьо тена, тоест да не се вижда границата между двата продукта. Ето защо не е добра идея да прилагате изсветляващото средство в комбинация с матиращи флуиди и пудри - силното разделение между блестящите и матовите зони ще създаде изкуствен ефект. 

Видове хайлайтъри според консистенцията

На пазара има множество хайлайтъри с различни формули. Към кой вид ще посегнете в даден момент зависи от очаквания ефект и повода. Перфектният хайлайтър се слива с кожата, оптически моделира чертите на лицето и естествено избистря тена. 

Прахообразната текстура е идеална за дамите с мазна кожа, тъй като абсорбира излишния себум и контролира блясъка. Предлага се в различни нюанси и покрития, вариращи от по-деликатни до интензивни и може да се нанася с четка или гъба. 

Друг тип е течният вариант, идеален за суха и дори зряла кожа, тъй като добавя хидратация и блясък. Прелива се лесно с фон дьо тена и създава деликатен влажен ефект, носещ слънчево настроение.

Кремообразният хайлайтър е чудесен за тези, които искат по-дълготраен и интензивен резултат. Освен това той дава повече контрол при нанасяне. Може да го прилагате и директно с пръсти, така че не са ви необходими други аксесоари. 

Стик хайлайтърите осигуряват копринено покритие и са незаменими в грима за специални поводи (но ако са ви по-удобни, можете да ги използвате всеки ден). Струва си да заложите на тях, ако пътувате често - тогава ще сте сигурни, че козметиката няма да падне и да се разсипе в несесера, а освен това е лесна за нанасяне.

Без значение кой тип хайлайтър изберете, важно е да вземете предвид вашия тип кожа и желания завършек, когато избирате продукт. С правилната козметика можете да постигнете сияен, блестящ тен, който изглежда здравословен и естествен.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!