Шампоан за къдрава коса: кой, как и защо

Комплиментите относно къдравата ви коса валят щедро като пролетен дъжд? Да, тя може да е богатство, дадено от природата или от добрите гени на родителите, но определено не се поддържа сама. Изисква грижи, внимание и защита, умножени по две. Те започват с избора на правилния шампоан. В следващите редове ви представяме кратък дневник на къдравата коса и обръщаме внимание на разликите в почистващите продукти според нейните лични нужди.

Очаквания и реалност - припокриват ли се

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че изначалната и основна функция на шампоаните е да почистват. Независимо от косата, за която са предназначени. Някои реклами дават грешна представа на този, който се докосва до тях. Моделите измиват косата си с дадения продукт и придобиват шеметни къдрици сякаш с размахване на вълшебна пръчица. Тук представите на потребителите се разминават с очакванията.

Истината е, че шампоанът за къдрава коса върши работата си отлично. А тя се изразява в свойствата му да я почисти, да я хидратира и да я направи по-податлива на останалите моделиращи продукти, предназначени да изваят съвършени къдрици. С други думи, той действа идеално върху естествени вълни и няма качествата да създаде такива от косъм с права структура.

Фактор за устойчивост на къдриците

Поддръжката на здрава и дефинирана къдрава коса е цяла система от продукти. Част от тях е и шампоанът. Той е първата стъпка, която стартира целия процес. Работата му започва с отстраняване на замърсяванията, отлаганията на скалпа, естествено отделените масла, застоялата стилизираща козметика и всички онези вещества, които утежняват иначе жизнените къдрици.

Втората му задача е да осигури необходимата влага на този тип коса и същевременно да запази водно-масления баланс на скалпа. Къдравата коса е най-склонна към сухота и появата на нежелан фриз ефект или неконтролируемото бухване, стърчащите косми, разслояване на кичурите и не особено естетичния и гладък вид на вълните и къдриците. Ето защо е добре той да разполага с активни хидратиращи свойства. Отличен вариант за съставки, на които можете да се доверите са масло от кокос и мед. Комбинацията им дарява всеки косъм със солидно количество влага и не допуска пресушаване на скалпа по време на измиване.Този вариант на продукта е подходящ за къдриците, чийто косъм е с по-плътна и твърда структура. 

Буйните коси обаче могат да бъдат и по-тънки, независимо от непокорния им нрав. В случая най-подходящо е да заложите на безсулфатен шампоан. Той разполага със значително по-лека консистенция, която не придава тежест на косъма и го оставя ефирен и повдигнат в корените. Почиствайки старателно, той дава свобода на фоликулите и не запушва порите допълнително.

Тънкости в употребата

Знаете ли, че техниката, която използваме по време на миене също е от значение за финалния резултат? На пръв поглед това може да ни изглежда нещо напълно несъществено. Мием косата си по заучен от детството начин. Къдравата коса изисква няколко неща, за да се прояви в целия си блясък с жизнени, идеално дефинирани спирали с въздушен обем, който може да бъде подпомогнат и от продукт за обем. Сред правилата за измиване са:

  • Подходяща температура на водата. Прекалено горещата не е сред препоръчителните. Измийте пяната от корените с хладка вода, а дължините със студена.
  • Необходимо количество шампоан. Не прекалявайте с него, но и не го пестете. Опитайте да изстискате консистенция с големината на топка за голф в дланта си и нанесете. То би трябвало да е достатъчно, за да обхванете целия скалп и да получите гъста пяна, без да утежнява излишно кичурите.
  • Работа на ръцете. Масажирайте главата, докато разнасяте консистенцията с движения напред-назад, а не с въртеливи. Използвайте пръстите си, за да прокарате пяната през цялата дължина на косата и забравете за агресивните гребени.

При спазване на следните условия, вълнистите коси ще бъдат събудени за нов живот, а шампоанът ще е изпълнил всяко едно от своите задължения. За да предразположи към усвояване на следващите моделиращи средства и да удължи задържането на резултата е най-добре да се доверите на такъв, който е част от цялостна серия за къдрава коса.

Тайната на перфектните къдрици е разкрита, а митовете за шампоаните са разгадани. Не карайте косата си да чака повече. Погрижете се за нея с помощта на съответния продукт и следвайте всяка една от стъпките, водещи към съвършенство.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!