Каква козметика да използваме през зимата

Поради ниските температури, студът и вятърът, преобладаващи през зимата, е добре да посегнете към козметика с подхранващи свойства, които ще защитят кожата от неблагоприятни външни фактори.

Изборът на правилната козметика за зимата трябва да се основава не само на съответствието на типа кожа, но и на климатичните условия. Свикнали сме през лятото да търсим по-леки, добре хидратиращи кремове с UV филтри. През зимата кожата ни е изложена на напълно различни атмосферни фактори, които могат да окажат негативно влияние върху състоянието и вида на кожата ни.

Как да се грижим за кожата на лицето си през зимата

През зимата сме изложени предимно на ниски температури, както и на студ и мразовит вятър. В помещенията, които обитаваме, въздухът е сух от отоплението. Дългите горещи душове също насърчават изсушаването и отслабването на защитната бариера на епидермиса. Всичко това кара кожата ни да губи влагата си по-бързо, а симптомите за това могат да бъдат:

  • сухота
  • грапавост
  • парене
  • чувство на напрежение
  • сърбеж
  • раздразнение
  • зачервяване
  • лющене

За да се радвате на здрава и красива кожа, на помощ идва подходящата козметика за зимата, която освен основния подхранващ ефект ще създаде и бариера срещу неблагоприятните външни фактори. Съставът на крема за лице за зимата трябва да включва:

  • растителни масла (напр. от авокадо, жожоба, маслина, пшенични семена, кокос, коноп, макадамия, ший) - те са отлични емолиенти, укрепват липидната бариера на епидермиса;
  • витамини E, A, C - укрепват защитната бариера на кожата, имат овлажняващи, регенериращи и антиейдж свойства, както и такива против свободни радикали (свободните радикали се генерират например от UV радиация и присъстват в замърсената среда като смог или цигарен дим);
    пантенол, алантоин, бизаболол - успокояващи и антииритативни съставки;
  • липиди - подобни на мазнини вещества, които допълват и укрепват естествения слой на епидермиса;
  • серамиди - уникални молекули, които играят важна роля за правилното функциониране на роговия слой на епидермиса - те са отговорни за хидролипидната бариера, създават слой в епидермиса, който предпазва влагата от изтичане, укрепват абсорбиращата способност на кожата;
  • UV филтри (напр. титанов диоксид, цинков оксид) – необходими са особено когато планираме дейности в планината или в сняг, защото отразените слънчеви лъчи ни бомбардират с повишена сила;
  • глицерин - нискомолекулен хидрофилен компонент, той може да проникне в епидермиса и да свърже водата там.

Добра идея ли е водата в козметиката за зимата?

Често чувате мнения, че зимната козметика не трябва да съдържа вода. Вярно ли е? Отчасти да, особено когато прекарваме дълго време на открито при минусови температури, което теоретично може да доведе до замръзване на водата и дразнене. Ако обаче не е под нулата, водата в състава не би трябвало да е проблем. Добавянето ѝ прави крема по-лек и лесен за нанасяне.

Как да се грижим за ръцете си през зимата?

Тъй като кожата на ръцете ни е особено тънка, тя много бързо се повлиява от студения вятър и въздуха и с това идват проблеми като сухота, раздразнение, лющене и напукване. За да я предпазите от неблагоприятните ефекти на зимното време, струва си да заложите на добър крем с регенериращи, защитни и подхранващи свойства, с по-мазна консистенция. Той трябва да съдържа, подобно на кремовете за лице за зимата, натурални масла, витамини, успокояващи съставки (алантоин, пантенол, алое вера и др.). Веднъж седмично може да обърнете малко повече внимание на ръцете си и да ги ексфолирате и нанесете маска върху тях.

Предлагането на зимна козметика е много широко, така че изборът на най-добрия продукт трябва да се основава на анализа на състава, посочен на етикета. Когато търсите козметика за зимата, обърнете внимание на наличието на вещества, които ще предпазят кожата от външни фактори.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!