Интимна грижа - как да изберем правилната

Интимната зона при жените изисква по-специални грижи, но за да си ги осигурим, следва да бъдем запознати с няколко основни правила. Как да изберем най-подходящите продукти, които използваме ежедневно, кои са задължителните и кои да избягвате, ще разберете в следващите редове.

Ежедневна грижа

Геловете за интимна хигиена са сравнително нови на пазара, но влизат в графа “задължителни”. Това, с което трябва да бъдем внимателни при избора им всъщност е нивото на pH. Естествената вагинална среда е с по-висока киселинност, за да се предотврати развитието на инфекции, причинени от бактерии. По тази причина, pH балансът, който трябва да поддържаме, е между 3 и 4,4. Интимният гел, който използвате следва да отговаря на тези параметри. Така стигаме и до въпроса защо не трябва да почистваме тази зона с продуктите, с които измиваме тялото. Естественото pH на кожата е около 5,5, а душ геловете са формулирани, така че да се грижат именно за нея. Тази разлика в киселинността може да доведе до появата на бяло течение и друг тип дискомфорт. 

Същото се отнася и за кърпичките за интимна хигиена. Когато не разполагате със стандартните условия, можете да се доверите на този тип почистващо средство, като се придържате към pH 3-4. Ако не откривате указания на опаковката, можете да изберете такива, които запазват физиологичното ниво.

По време на месечната менструация

Превръзките са продукт, който започваме да използваме в сравнително ранна възраст, но това не ни застрахова от грешка при избора им. Специалистите гинеколози препоръчват да използваме такива с изцяло памучен състав, независимо дали са ежедневни, с крилца или нощни. Също така е добре да се избягва присъствието на аромати или есенции. Те биха могли да доведат до раздразнения, вместо да помогнат в зависимост от индивидуалната микрофлора. Интервалите между смяната на превръзката следва да бъде максимум 4 часа, в противен случай отново има опасност от появата на нежелани странични реакции, тъй като влажната среда на превръзката е благоприятна за развитието на бактерии.

При тампоните интервалът намалява до 2 часа, като отново е добре да заложите на такива от памук. Органичният памук не е третиран с химични вещества, което го прави най-благоприятният вариант за влагалището.

По време на полов контакт

Това е удоволствие, което ни сплотява с любимия човек, но все пак здравето ни винаги трябва да бъде на първо място. Дори и в дългогодишна връзка, презервативите са препоръчителни с цел предпазване. Можете да потърсите такива с по-тънка текстура, за да не усещате разликата и да бъдете спокойни, докато задълбочавате връзката си.

Никога не е късно да подобрим хигиеничните си навици, защото правилната интимна грижа ни гарантира здраве и комфорт!

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!