Натурални дезодоранти: по-добри ли са и как действат?

Несъмнено дезодорантите са сред най-важните козметични продукти. Комфортът по време на различни ежедневни дейности зависи до голяма степен от тяхната ефективност. В последните години натуралните дезодоранти на базата на органични компоненти стават все по-популярни. Има ли шанс техните меки формули да заменят класическите си еквиваленти?

Дезодорант срещу антиперспирант

Дезодорантът е козметичен продукт, чиято основна функция е да неутрализира неприятния аромат, произтичащ от прекомерното размножаване на микроорганизми в зони, изложени на изпотяване. Качественият продукт намалява растежа на бактериите, като по този начин предотвратява образуването на неприятни миризми. Антиперспирантът, който не само премахва нежеланата миризма но и спира изпотяването, се характеризира с още по-интензивно действие. За това са отговорни спорните алуминиеви соли. Те свиват потните жлези, което обаче не се препоръчва за правилното функциониране на организма. 

Вредни вещества, които естествените дезодоранти не съдържат

Традиционните антиперспиранти съдържат много химикали, които не са полезни за нашето здраве. Те включват главно:

  • Алуминий – това е активната съставка в повечето антиперспиранти. Алуминиевите соли се усвояват от клетките на потните жлези, което означава, че влизат в тялото ни. Последните изследвания обаче доказват, че излишъкът от алуминий в организма е токсичен.
  • Парабени – използват се като консервант в много продукти за лична хигиена. Те обаче могат да причинят редица здравословни проблеми и също така да повлияят на хормоналния баланс на организма.
  • Триклозан – антибактериална съставка, намираща се в много дезодоранти. В същото време той е класифициран като пестицид и вероятен канцероген.
  • Синтетичен аромат - терминът "парфюм", който често е на етикета, е общо название, описващо хилядите химикали с неизвестно въздействие върху тялото. 

Как действат натуралните дезодоранти

Естествените продукти против изпотяване дължат своята ефективност основно на содата за хляб, която предотвратява разпространението на бактерии, причиняващи миризма. Някои от тях съдържат кокосово и етерични масла със силно антибактериално действие. Също така често срещана съставка е и маслото от ший (понякога също и от авокадо или слънчоглед), тъй като осигурява оптимална хидратация, нежна грижа за чувствителната кожа и минимизира риска от дразнене. Естествените дезодоранти не спират отделянето на пот, която сама по себе си е напълно без мирис и отговаря за много важни процеси в тялото ни, като премахване на натрупаните токсини и охлаждане на тялото. Вместо това предотвратяват прекомерното размножаване на микробите по повърхността на епидермиса. Благодарение на етеричните масла, този тип продукти имат приятно и освежаващо ухание (лавандула или лимон). Те също така не оставят жълти петна по дрехите (което се случва поради реакция на алуминия и протеините в потта), а опаковката им е по-екологична - вместо под формата на вреден за околната среда аерозол, се предлагат в картонени или стъклени буркани.  

За какво да внимавате

Когато смените традиционния с естествен дезодорант, тялото преминава през период на детоксикация. Това означава, че през втората и третата седмица след първото приложение може да се потите повече и да отделяте повече миризма от обикновено. Това е знак, че тялото се освобождава от всички натрупани токсини и се пречиства. Бъдете спокойни, след три-четири седмици тялото свиква с новата козметика и реагира правилно на нея. За да бъде процесът на детоксикация възможно най-лек, почистите добре кожата под мишниците със сапун и вода, масажирайте със суха четка (това ще помогне да възстановите правилното кръвообращение), ексфолирайте редовно (това ще ускори фазата на обновяване) и ако е необходимо, нанасяйте дезодорант дори няколко пъти на ден.

Направете точния избор

Както в случая с традиционните дезодоранти, техните естествени еквиваленти са все по-достъпни в много интересни формати. Сред тях със сигурност ще намерите този, който ще отговаря най-много на вашите нужди и вкус. 

  • Стик дезодорант - абсорбира се перфектно и не оставя плътен слой козметика, благодарение на което поддържа кожата суха. Има успокояващи и овлажняващи свойства и предпазва подмишниците от дразнене.
  • Рол-он дезодорант - с негова помощ ще нанесете точното количество, което ще се справи перфектно дори и с най-неприятния аромат. Голямото му предимство е, че оставя чудесно усещане за свежест.
  • Крем дезодорант - разнася се много обилно и ви позволява да нанесете необходимото количество козметика. Той е изключително практичен, ефективен и също така затворен в елегантна, биоразградима опаковка. 

Нашата кожа (особено толкова чувствителна като тази под мишниците) понякога се нуждае от почивка от химически вещества. А това може да се осигури от козметика, която неутрализира неприятната миризма на пот, на базата на етерични и растителни масла. Затова естествените дезодоранти са не само лесно, приятно и екологично решение, но и гаранция за по-нежна грижа за тялото. 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!