Как да се грижим за козметиката си, за да я запазим за по-дълго?

Козметиката ни помага да се грижим за здравето и красотата си ежедневно, но си струва да полагаме грижа също толкова добре и за нея, за да останат продуктите трайни и ефективни за по-дълго? Светлината, влажността и високите температури са само част от факторите, които съкращават срока на годност на любимите ви козметични средства. Как да ги предпазим и къде да ги съхраняваме, за да се радваме на отличното им качество през целия период на употреба?

От какво трябва да се пази козметиката?

Козметичните продукти не обичат високи температури и влага, слънце и силна изкуствена светлина. Под въздействието на тези фактори най-деликатните средства, като масла за лице и тяло, могат бързо да се окислят и да загубят ценните си свойства и дори да гранясат. За да избегнете това, съхранявайте ги далеч от светлина, на сухо и хладно място, където температурата не надвишава 21 градуса. Добре е също да са плътно затворени в опаковки от тъмно стъкло. 

Къде да съхранявате козметиката?

Противно на схващанията, банята не е най-подходящото място за това, тъй като точно там през лятото се наблюдават най-големите температурни колебания и висока влажност на въздуха. Особено чувствителни към тези фактори са парфюмите. Ето защо е толкова важно да ги държите далеч от светлина, на стайна температура и за предпочитане в изправено положение. Друг проблем може да бъде липсата на организация и струпването на няколко продукта с различно предназначение в много малко пространство, което благоприятства смесването им и определено не им помага. За да се въведе ред, е добре козметиката да се раздели според функциите, които изпълнява (за грим, почистване, а също и лосиони, кремове, аромати и др.). Това, което използвате най-често, трябва да бъде лесно достъпно, а останалото, може да приберете в шкафове, кутии, куфарчета, несесери и други плътно затварящи се аксесоари, подходящи за съхранение на козметични продукти. Също така не поставяйте лосиони и олиа за тяло върху ръба на ваната, тъй като това е мястото, където те често влизат в контакт с влага. Кремовете за лице и очи, както и растителните масла се старайте да съхранявате на сухо и хладно място и не ги поставяйте на рафта под огледалото, ако е осветено с халогенни лампи. 

Можем ли да съхраняваме козметика в помещения, различни от банята? Разбира се! В някои случаи хладилникът е добро решение, тъй като благодарение на ниската температура растежът на бактериите е прекратен и ефективността на определени продукти, като органична и дермокозметика, гелове, околоочни кремове и серуми, козметика с ретинол и витамин С, маски за лице, червила и лакове за нокти, се увеличава. Преди да ги поставите в хладилника обаче се уверете, че нито един от тях не съдържа съставки, които не са устойчиви на студ. Добро място за гримове пък е спалнята, където можете да им осигурите стабилна температура и да ги предпазите от слънчева светлина. 

Tрикове за по-дълъг живот на козметиката

Не е нужно много, за да удължите трайността, свежестта и качеството на вашата козметика и да ѝ помогнете да ви служи възможно най-добре. Достатъчно е да следвате няколко прости правила за закупуването, съхранението и използването ѝ. Преди всичко не забравяйте:

  • не купувайте продукти, които са оставени на пряка слънчева светлина (например от витрината на магазина);
  • избирайте козметика в опаковки от типа “airless”, които улесняват хигиеничното нанасяне и предпазват от достъп на светлина и бактерии;
  • купувайте етерични масла, само ако са в тъмна стъклена опаковка;
  • измивайте добре ръцете си преди всяка употреба на козметика;
  • поддържайте чисти аксесоарите за грим, като гъби, четки и апликатори, като ги миете с нежни почистващи течности;
  • при нанасяне на спирала не вкарвайте четката няколко пъти в тубичката, за да не я напълните с въздух и да ускорите изсъхването. 
  • след нанасяне на даден продукт, затворете го плътно, за да предотвратите развитието на бактерии и микроорганизми. 

Какво означава срокът на годност?

Важно е да спазвате правилата за употреба и съхранение на козметиката, но не забравяйте, че срокът на годност е също толкова важен. Използването на стари продукти може да навреди на кожата ви – да предизвика дразнене, алергични реакции, зачервяване и възпаление. Ето защо, ако вече не е подходящ за употреба, незабавно го изхвърлете. Когато пазарувате не взимайте големи опаковки с кратък срок на годност и внимавайте за някои промоции, които често включват конкретни артикули, чийто срок изтича скоро. 

Любимите ви козметични продукти всеки ден ви помагат да се грижите за перфектното състояние на косата, кожата и ноктите си. Вие от своя страна можете лесно да осигурите тяхната издръжливост, свежест и ефективност през целия период на употреба и да ги накарате да ви служат дълго време. 

 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!