Козметика с ниацинамид - защо да ѝ се доверим

Въпреки че името "ниацинамид" може да изглежда доста загадъчно, богатството от приложения на тази съставка в съвременната козметика е наистина огромно. Изненадващо евтин, нежен към кожата и в същото време ефективен за премахване на кожни проблеми – това са само част от предимствата му. Разберете как да използвате ниацинамид всеки ден и в кои продукти да го търсите. 

Ниацинамид серум

Какво е ниацинамидът

Ниацинамидът е производно на витамин В3, наричан още витамин РР или никотинамид. Той играе много важна роля в образуването на аминокиселини и нуклеинови киселини, може да се намери и в хранителни добавки, приемани в случай на дефицит на ниацин. Като козметична съставка се характеризира с многопосочно действие – преди всичко участва в изграждането на серамиди, които са необходими за правилното функциониране на хидролипидния слой. Освен това, като хипоалергенна субстанция и напълно безопасна за употреба, тя перфектно се грижи за всички типове кожа, включително чувствителна и предразположена към акне. 

Невероятните свойства на ниацинамида

  • Противовъзпалителни и антибактериални -  той намалява размножаването на бактериите, отговорни за развитието на възпаление и образуването на акне, поради което е идеален за грижа за проблемна кожа със склонност към несъвършенства.
  • Нормализира функционирането на мастните жлези  –  благодарение на регулирането на работата на мастните жлези, тази съставка намалява свръхпроизводството на себум и прекомерното омазняване на кожата.
  • Стеснява порите –  редовната употреба на ниацинамид значително стеснява порите, благодарение на което намалява риска от бактериален растеж и развитие на акне, а кожата става по-гладка. 
  • Ефект против стареене -  като производно на витамин В3 има силни антиоксидантни свойства и перфектно предпазва от свободните радикали. Също така стимулира производството на колаген и еластин, което прави кожата по-еластична. 
  • Възстановява хидролипидната бариера на кожата –  това вещество участва в синтеза на липиди и серамиди, които са част от хидролипидния слой на епидермиса.
  • Овлажнява – укрепването на хидролипидната бариера прави много по-лесно поддържането на правилното ниво на хидратация в по-дълбоките слоеве на кожата. 
  • Изсветлява пигментации и предотвратяване образуването на нови –  ниацинамидът инхибира синтеза на меланин, който е отговорен за образуването на пигментни петна. Освен това изсветлява белите от акне. 

Как да използвате ниацинамид?

Крем

Козметиката с ниацинамид чудесна в грижата за всички типове кожа и може да се използва както през деня, така и през нощта. Преди да закупите конкретен продукт обаче, трябва да обърнете внимание на съдържанието на това вещество в състава. 2% се счита за минималната концентрация, необходима за получаване на ефективни резултати от лечението. Ако използвате серум с 5% концентрация, ще получите по-силно действие, което изсветлява обезцветяванията, успокоява и регенерира увредения епидермис. Въпреки това, крем с ниацинамид над 5% може да предизвика леко и временно зачервяване на кожата, свързано с естественото разширяване на кръвоносните съдове. Ето защо си струва да погледнете реакцията на кожата си към тази съставка и да започнете с малки дози.

С какво се комбинира ниацинамид?

Ниацинамидът се комбинира предимно с хиалуронова киселина, която засилва нейните овлажняващи свойства, и с цинк, който подпомага регенерирането и ускорява заздравяването на рани. В комбинация с ниацинамид действа и ретинолът, като стимулира производството на липиди, серамиди, както и колаген и еластин. Това вещество не трябва да се комбинира с киселини (напр. AHA и BHA) поради различно pH, което може да намали неговата ефективност. Ниацинамидът също не работи добре с витамин С под формата на аскорбинова киселина, тъй като тези съставки могат да раздразнят кожата, когато се използват едновременно. С ниацинамид можете успешно да използвате производните на витамин С. Тази комбинация перфектно подхранва и изсветлява. 

Козметика с ниацинамид, на която да се доверите

Маска с ниацинамид

  • Памучна маска за лице – съдържащият се в козметиката ниацинамид нормализира дейността на мастните жлези и осигурява дълбока хидратация. Освен това укрепва епидермиса и стимулира производството на нови колагенови и еластинови влакна. Помага за намаляване на видимостта на бръчките и всякакви несъвършенства. 
  • Подмладяващ крем с ниацинамид -  формулата е подходяща за всички типове кожа, включително и чувствителната, склонна към раздразнения и обезцветяване. Кремът дава моментално усещане за хидратация и ефекта на така наречената влажна кожа, която изпълва с енергия и копринена гладкост.
  • Тоник за лице с чаено дърво и ниацинамид –  с тази козметика моментално ще подобрите състоянието на епидермиса и ще се освободите от мазния блясък. Леката формула почиства добре лицето от замърсявания и бактерии, натрупани през деня, като в същото време не изсушава и не дразни. Съдържащият се в продукта ниацинамид стимулира производството на кожни липидни компоненти, благодарение на което поддържа оптимално ниво на влага, повишава еластичността на епидермиса, намалява фините бръчки и подпомага борбата с пигментациите.

Независимо дали имате суха, мазна или комбинирана кожа, борите се с акне или просто искате да изсветлите обезцветяването и да възстановите здравословния цвят - ниацинамидът поддържа всички типове кожа в перфектно състояние и се грижи за красивия ѝ вид. Въпреки това, не забравяйте да се уверите каква доза от това вещество е най-подходяща за вас, преди да купите конкретен продукт. Само правилно подбраната козметика ще осигури резултатите, които ви желаете. 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!