Грижа за косата: 5 стъпки, които често пропускаме

Грижата за косата често остава на заден план в ежедневието ни. След дълъг и уморителен ден е лесно да се пропуснат някои, а дори и всички, важни стъпки от рутината. Те обаче могат да се окажат съществена част от правилната грижа за прическата ни. 

Ето няколко стъпки, които да включим в рутината си за коса още сега.

Масаж с олио за коса

Масажирането работи наистина добре за интензивно овлажняване и поддържане на блясъка й. Тази практика е особено подходяща за сухи и наелектризирани кичури. Тя изглажда външния кутикул, овлажнява и намалява бухването. 

Нежните масажни движения засилват кръвообращението, насърчавайки растежа. Някои масажни олиа за коса съдържат основни хранителни вещества, които предотвратяват косопада и преждевременното побеляване. Ако имате сух и сърбящ скалп, то тогава е добре да правите масаж с олио поне веднъж седмично, но ако имате тежък пърхот или други инфекции, избягвайте тази терапия.

Серум за коса

Те са обогатени с активни съставки, които проникват дълбоко в косата и скалпа, за да защитят, третират и възстановят кичурите. Серумът изгражда защитен слой, който осигурява допълнителен блясък. За истинска здравина е важно да добавите тази стъпка към рутината си и да използвате подходящ продукт след всяко измиване. 

Термозащита 

Независимо дали изправяте косата си ежедневно или използвате сешоара няколко пъти в седмицата, термозащитата е важна стъпка, защото топлината влияе изключително негативно на косъма. 

Продуктите образуват защитна бариера над кутикулите на косата, като я предпазват от топлината на инструментите. И точно като слънцезащитните кремове, те също така предотвратяват увреждането, причинено от UV лъчите и се борят срещу избледняването на цвета.

Не забравяйте за скалпа

Той е ключовият фактор за здрава коса. Веднъж на няколко седмици правете масаж със специализирана четка и шампоан - това ще осигури дълбоко почистване. 

За още по-добра грижа използвайте скраб за скалп. Той ексфолира мъртвата кожа и изглажда епидермалната тъкан. Премахва остатъците от други препарати и примеси и се справя ефективно с прекомерното омазняване. Чудесна опция е и при справянето на проблемите с пърхота.

Правилната стилизация е важна

За правилната грижа имат голямо значение редица неща и те не приключват с измиването и изсушаването. Ако искате да подобрите цялостната си рутина, то имайте предвид какви уреди използвате и колко често стилизирате прическата си. За подсушаване преди сешоара е добре да заложите на микрофибърна кърпа, вместо обикновена хавлия. Тя не нарушава целостта на косъма, докато другите могат да го накъсат и изтънят.

Ако изправяте косата си редовно, то изберете професионална преса с подходящо покритие. Четката или гребенът също оказва влияние върху състоянието на прическата. Изберете правилния разресващ продукт, който да щади косъма и да не го накъсва при разресване. 

За да постигнем красива и здрава коса е важно да полагаме грижа ежедневно и да не се ограничаваме само до шампоана, балсама и маската. Редица други фактори определят вида й. Изборът на правилните продукти е от голямо значение и включвайки ги в рутината си, имаме възможност да създадем така желаната блестяща прическа.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!