6 ритуала за красота, идващи от Китай

Китайската Нова година настъпи официално и 2022 ще бъде годината на черния воден тигър. Преимуществата, които родените под този знак имат са храброст, директност и високо самочувствие. А за да притежаваме последното, трябва да развиваме интелекта си и да полагаме грижи за външния си вид. Така ще разполагаме с вътрешна и външна красота, които със сигурност ще повишат самооценката ни.

Китайките, с тяхната чиста, порцеланова кожа и гладка като коприна коса са еталон за грация. Това обаче не е случайно. Голяма част от разкрасителните им процедури са се зародили столетия назад във времето и са се запазили до днес. В следващите редове се потапяме в тайните им за красота, за да почерпим полезен опит!

Популярните напоследък нефритени ролери за лице са известни на дамите в Китай  от векове. Тайната на разкрасителния масаж с тях се крие не само в движенията, които стимулират циркулацията, но и в съдържанието на калций, магнезий и желязо в полускъпоценния камък. Той осигурява охлаждащ ефект, който моментално дава усещане за стягане на кожата.

Още един подобен продукт е масажорът за лице Гуа ша. Името му идва от самата техника, която е древна и много важна за местните. “Гуа” се превежда като стържа или почиствам, а “ша” - като болест, рана и т.н. Китайците вярват, че масажирайки с еднопосочни движения в определена проблемна зона, този камък може да се справи както с по-мимолетни несъвършенства като подпухналост и изглаждане на бръчки, така и на по-сериозни проблеми като разнасяне на паяжина от кръвоносни съдове, укрепване на имунната система и дори лечение на някои болести.

Оризът - няма как да не го споменем! Всъщност той може да се счита не само за основна храна на тази огромна и древна страна, но за едно от най-ефективните козметични средства. Легендите гласят, че придворните дами от императорския двор са се къпели и са миели лицата си с оризова вода, за да поддържат кожата си порцеланово бяла, гладка и без несъвършенства. Всъщност тя подобрява еластичността на епидермиса и се бори с пигментните петна, образували се от UV лъчите, като ги изсветлява. Затова смело можете да се дверите на почистващ продукт за тяло с негово участие във формулата. 

Памучните маски са още един разкрасителен трик, идващ от Азия. Първоначално са се използвали от гейшите в Япония, а оттам се разпространяват и в съседните страни. Жените и младите момичета в Китай обикновено са използвали тъкан и са я напоявали отново с вода от ориз. Тази традиция е продължена и днес от разкрасителната индустрия, но в иновативен и модернизиран вариант.

Женшенът, някога достъпен единствено за аристокрацията, днес е разпространен в козметологията, а славата му е напълно оправдана. Той е мощен антиоксидант, богат на фитоестрогени, който има противовъзпалително действие, подобрява циркулацията на кръвта и стимулира производството на колаген. Продукт за лицето с негово участие е идеален за поддържане на стегнат вид на кожата и равномерен тен.

Що се отнася до косата,  тайната на съвършенството се крие в маслото от камелия. То стимулира растежа, изглажда кичурите и им придава завиден блясък.

Ако новогодишното обещание, което сте си дали да полагате ежедневни грижи за кожата и косата си още е само на фаза “обещание”, то китайският лунен календар ви дава втори шанс да го превърнете в полезен навик!

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!