Акне или временно прочистване на кожата - научете как да ги различавате

“Кожата трябва да свикне с новата козметика и докато това стане е възможна появата на пъпки и други несъвършенства”. Е, продуктите се нуждаят от определено време, за да покажат нагледно това, което обещават, но твърдението по-горе не е съвсем вярно. Оказва се, че появата на проблеми в дадени области показва несъответствие между вашата кожа и дадената козметика. Дерматолози споделят, че временно “прочистване” на кожата може да се наблюдава само при използване на две групи активни съставки: витамин A (ретиноиди) и хидрокси киселини, тоест компоненти, които ускоряват клетъчния оборот. В тези случаи подобна реакция показва, че продуктите вършат своята работа и обикновено несъвършенствата изчезват до няколко седмици.

Как да правим разлика между временно прочистване на кожата и по-сериозно възпаление? Вижте по-долу. 

Какво представлява временното прочистването на кожата?

Както вече споменахме, прочистването се случва, когато добавите нов продукт в грижата си, който увеличава клетъчното обновяване като ретионоиди или химични ексфолианти. При ускоряване на процесите в кожата (включително и отделянето на мъртви клетки), от дълбочината на порите излизат също себум и бактерии, което от своя страна подпомага образуването на черни, бели точки и пъпки.

Важно е да уточним, че тези процеси така или иначе се случват в слоевете на кожата и се очаква да излязат на повърхността с или без участието на тези активни вещества. Просто, когато развитието им протича естествено, то се случва много по-бавно. При нормални обстоятелства, без препарати, обикновено отнема около 3-4 седмици несъвършенствата да пробият пътя си до повърхността.

Каква е разликата между несъвършенствата, вследствие на прочистване и акнето?

Най-погрешното схващане за прочистването на кожата е, че хората са започнали да го използват като общ термин за всякакъв вид реакции от нова козметика. Тези реакции обаче могат да се тълкуват като прочистване на кожата само, ако във формулата на продукта присъстват активни съставки, отговарящи за ускоряването на клетъчния оборот (ретиноиди и химични ексфолианти). Така че серумът с ниацинамид или новата слънцезащита могат да предизвикат поява на пъпчици, но това не означава, че карат кожата ви да се прочиства, а по-скоро запушват порите или дадена съставка не повлиява добре върху епидермиса. Появата на несъвършенства обаче може да се дължи също на различни влияния като стрес, хормонален дисбаланс и начин на живот, които просто да съвпаднат с началната употреба на даден продукт.

Как да разберем дали кожата ни се прочиства или се разразява проблем?

Най-лесно е съставянето на преценка, като обърнете внимание на три фактора:

1. Проверете съставките
Както вече уточнихме, единствената причина за прочистване могат да бъдат активните съставки - така че проверете етикета за тях. Но ако продуктите не съдържат ретиноиди или химични ексфолианти, вероятността кожата да е раздразнена и възпалена е доста по-голяма.

2. Кои са проблемните зони
Прочистването на кожата се проявява на места, където обикновено срещате пъпчици. Ако те се намират върху необичайни зони - то вероятно е нежелана реакция и несъответствие на епидермиса с новия продукт. 

3. Проследете продължителността
Тъй като прочистването ускорява появата на пъпки и несъвършенства, които така или иначе ще излязат на повърхността в даден момент, то се очаква процесът да бъде временен и с не много голяма продължителност (прибл. около 2-3 седмици). Когато наблюдавате поява на пъпки за повече от 3 седмици, това може да бъде знак, че определен продукт не работи добре върху вашата кожа.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!