Комбиниране на съставки - кои можем да използваме заедно и кои НЕ

Крем за лице с хиалуронова киселина, серум с ретинол и измиващ гел с витамин C, звучи като добре подбрана ежедневна грижа. Всяка една от тези активни съставки сама по себе си обещава множество положителни ефекти - кожата ви ще е едновременно озарена, хидратирана, подмладена, без следи от акне и пигментни петна… Какво повече му трябва на човек?! Хвърляйки се на възможно най-много такива компоненти в различните продукти, всъщност не си даваме сметка, че е възможно те да не взаимодействат добре една с друга.

Смесването на съставки без нужните знания, може да доведе не само до загуба на време и средства, но да предизвика раздразнения. Прекомерна сухота, зачервяване или липса на ефективност са доказателство за това, че “повече не винаги е по-добре”.

Вижте с кои други ДА и НЕ съчетавате някои от най-популярните съставки. 

AHA/BHA киселини

Салициловата, гликоловата и млечната киселина са ефективни ексфолианти, които подобряват текстурата на епидермиса, изравняват тена и помагат при борба с акнето. Зад тези невероятни свойства може да се крие прекалено изсушаване на кожата, затова задължително след тяхната употреба използвайте хидратиращ продукт, който да балансира липсите. 

ДА: Съчетавайте със слънцезащита. Тези киселини могат да повишат чувствителността към ултравиолетовите лъчи и да увеличат възможността за слънчево изгаряне. Слънцезащитата така или иначе трябва да присъства в ежедневната ви грижа, но когато използвате AHA/BHA киселини е още по-важно да не пропускате употребата ѝ.

НЕ: Не използвайте заедно (в един и същи ден) с ретинол. Такава комбинация би довела до прекомерна чувствителност, дразнене и зачервяване. Избягвайте дори едновременната употреба на физически и химически ексфолианти, тъй като това може да доведе дори до състояния като екзема.

Витамин C

Витамин C предпазва кожата от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали и е чудесен избор за ежедневна грижа, особено сутрин. Тази съставка също така изсветлява и е отличен помощник в заличаването на пигментни петна.

ДА: Можете спокойно да комбинирате с други антиоксиданти като витамин E и слънцезащитни продукти. 

НЕ: Ретинол. Тъй като ретинолът и аскорбинова киселина (обичайната форма, под която намираме витамин C) са с различно pH, едновременното им ползване ще понижи ефикасността на ретинола, докато витамин C, от своя страна, ще бъде с понижена способност да прониква в епидермиса.

Ретинол

Както вероятно сте забелязали той попада в черния списък на повечето активни съставки, поради една или друга причина. Това, все пак си остава един от най-предпочитаните компоненти, който дерматолозите също много харесват. Известен още като витамин A, ретинолът насърчава обмена на клетки, което подобрява външния вид, видимостта на фините линии и бръчки, както и неравномерната текстура и акнето.

ДА: Хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, серамиди, както и SPF продукти. Овлажнителите ще ви помогнат да поддържате правилни нива на влага в епидермиса. Трябва да знаете, че ретинолът също прави кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи, така че считайте слънцезащитата за задължителна. 

НЕ: AHA/BHA киселини, бензоил пероксид и витамин C. Повечето от вас вече са прочели, но ако сте тук, именно за информацията, свързана с ретинол: AHA/BHA са ексфолианти, които причиняват дехидратация и допълвайки това действие с ретинол, можете да причините сериозно дразнене на кожата. Бензоил пероксид и ретинолът се изключват взаимно, правейки влиянието и на двата компонента минимално, близо до никакво. Комбинацията от витамин C и ретинол също понижава техните способности.

Бензоил пероксид

Това е съставка, която може напълно да преобрази кожа с акне и да ви избави от неприятностите, свързани с него. Има ли минус? Тя също е склонна да изсушава кожата. Комбинирането на продукти с тази съставка трябва да бъде внимателно и най-добре да бъде проследявано от дерматолог. 

ДА: Деликатни хидратиращи съставки, SPF и локални антибиотици. Заедно с овлажняващите компоненти, които да компенсират сухотата, бензоил пероксидът може да бъде комбиниран с определени антибиотици, по предписание. SPF продуктите са задължителни и в този случай. 

НЕ: Ретинол. Употребата с предписани третиноиди трябва да бъде с повишено внимание, както споменахме и по-рано. Ретинолът, употребен с бензоил пероксид, може да отслаби функциите и на двата компонента. Лечението на акне винаги е добре да бъде консултирано с дерматолог, за да извлечете максимума от него и избегнете появата на възможни странични ефекти.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!