Хранителни добавки - какво ни казва етикетът им?

Поддържането на добре балансирана диета е сравнително трудно и често се случва организмът ни да има нужда от допълнително набавяне на витамини, минерали, аминокиселини и пр., за да функционира отлично и енергично.

Търсенето на хранителни добавки изисква време и подробно проучване, за да намерите най-добрия и правилен продукт за вас. Ако, за да се уверите от какво имате нужда, проучването помага, то се изисква допълнително внимание и умение за разчитане на етикета, за да знаете какво получавате всъщност.

Със следващите редове ще се опитаме да улесним максимално следващата ви покупка на хранителни добавки. След тях ще успявате да разпознавате всяка важна информация върху етикета само с един поглед. 

Разбира се, важно е да се посъветвате с лекуващия си лекар при наличие на различни медицински състояния, прием на медикаменти, бременност, кърмене, възраст по-малка от 18 години и/или опит за забременяване.

Факти

Обичайно етикетът включва всякаква основна информация като дневна доза, референтни стойности за дневен прием, допълнителни съставки, алергени, вид на хранителната добавка (таблетки, капсули, течност и пр.).

Започнете с проверка на дневната доза - цялата информация върху етикета е базирана на нея. Тя дава ясна представа колко капсули или таблетки са нужни, за да достигнете желаните стойности на дневен прием. Имайте предвид, че има горни граници на препоръчителен дневен прием, които е добре да спазвате - именно затова присъства и процентно съотношение срещу всяка активна съставка, спрямо количеството, от което имат нужда повечето хора за деня. 

Пример: продуктът съдържа 50% от дневната стойност за определено хранително вещество (напр. витамин Д) - това означава, че можете да приемете максимално 2 дози от хранителната добавка, при липса на друг източник на този витамин през целия ден. Бъдете внимателни и стриктни - неспазването на препоръчителните дози може да доведе до странични ефекти и различни симптоми на неразположения.

Съставки

Разгледайте внимателно допълнителните съставки. Някои хранителни добавки имат множество подсладители и консерванти, които може би искате да избегнете. Някои от добавките са включени, за да удължат срока на годност, а други - като покритие на таблетката или капсулата, или за подобряване на вкуса (всичко това трябва да бъде налично като информация).

Имайте предвид, че допълнителните съставки са изброени по ред на преобладаване, започвайки с най-високите количества.

Алергии

Ако имате някаква алергия, задължително проверете за наличност на хранителни алергени. Основните, за които трябва да присъства информация върху етикета са:

  • мляко
  • яйца
  • пшеница
  • глутен
  • риба
  • черупчести
  • ядки
  • соя.

Внимание!: Трябва да се отбележи, че дори хранителната добавка да не съдържа алергени, тя може да бъде обработвана в съоръжения, които произвеждат продукти, включващи често срещани алергени и да присъства “кръстосано замърсяване”. В случай, че страдате от хранителни алергии е добре да направите допълнително проучване относно практиката на производителя.

Вегетарианци/вегани

Ако сте спрели консумацията на месо или на изцяло животински продукти, избягвайте съставки като желатин, кармин, магнезиев стеарат, колаген и ланолин.

Сертифицираните веган продукти, не просто подсказват липсата на животински съставки, но това означава също, че за производството им не са извършвани тестове върху животни.

Регулация

Трябва да имате предвид, че Агенцията по храните и лекарствата не контролира така строго производството на хранителни добавки, както това на лекарствата. Затова е важно да четете етикетите, когато пазарувате.

Обръщането на внимание на дозировката, съставките и качеството на останалите компоненти е от голямо значение за избирането на най-подходящ продукт за Вас и Вашите близки.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!