Как да превърнем зимата в приятел на косата

Красивата и блестяща коса е признак за женственост и чар. Честата промяна на прическата ни прави по-модерни, интересни и уверени в себе си. Но като всички важни и стойностни неща, косата иска внимание и инвестиция на време, за да продължи да бъде скъпоценното бижу.

Зимата - със своите ниски температури, ветрове и сух въздух - може да съсипе косата ни. Пърхот, начупени и разслоени краища, изтощение и косопад - никой не е защитен от подобни неудобства. Надеждната и сигурна застраховка е предварително да вземем мерки.

Измиване, подхранване и овлажняване, регенерация и блясък - всеки може да покаже на косата си, че я обича в няколко лесни стъпки. Само така ще предотврати негативни последици и здравословни проблеми на скалпа и къдриците.

Подстригване

Задължителен елемент в грижата за здрава и красива коса през зимата е подстригването на нейните връхчета поне веднъж на 4-5 седмици. Краищата на косата най-бързо се увреждат, чупят се и връхчетата им се разделят на две. Дамите, които държат на своята добра визия, щом забележат че косата им е с изсъхнали краища, незабавно коригират това с визита при фризьора си. Дори корекцията в дължината да е минимална, косата ще се отблагодари със свеж вид и красива форма. А и процедурата сама по себе си зарежда със самочувствие и щастие.

Измиване

Миенето на косата през зимата трябва да бъде по-рядко. То трябва да става с меки и щадящи шампоани, без алкохол и ароматизатори. Подхранващият и овлажняващ шампоан ще зареди косата с естествени вещества от майката-природа, ще задържи влагата по-дълго след вземането на душ, а това ще съхрани здравината на косъма. Внимание - температурата на водата не трябва да е прекалено висока, за да не се отмият естествените масла.

Лесно разресване и блясък

Много често при миенето на косата се задоволяваме само с употребата на шампоан, като пропускаме да нанесем балсам за коса. Балсамът изглажда, прави косъма лесно управляем. Независимо от дължината, косата се разресва моментално, без скубане и болезнено дразнене. Балсам без отмиване ще запази влагата в косата ни. Ще запечата косъма отвън и ще го предпази от негативните ефекти на околната среда - студа, вятъра, мръсния и сух въздух.

Дълбоко подхранване и регенерация

За да стимулираме косата, не само на повърхността, но и в дълбочина, можем да заложим на маска за коса, масло, серум или олио. Тези компоненти ще останат в корените и скалпа много по-дълго от балсама, защо не и цяла нощ. Един път седмично ще възродим и стимулираме процесите по възстановяването на косата с дълбоко подхранваща маска. Скалпът ще бъде успокоен, кожата няма да се лющи, а фоликулите ще ни се отблагодарят за масажа и по-доброто кръвообращение.

Подходящи за дълбоко подхранване са продукти, съдържащи бадемово масло, зехтин, арганово масло, мед.

Експертите съветват

  • редовно подстригване;
  • за предотвратяване на статичното електричество - косата да се носи прибрана/ вързана;
  • без пряк контакт на косата с груби вълнени шапки - да се носят шапки, подплатени с мек сатен или коприна;
  • измиване на косата с хладка вода, не с гореща;
  • след измиване косата да се увива в мека кърпа-тюрбан за коса;
  • естествено изсъхване на косата. При невъзможност, да се използва сешоар с негореща струя на въздуха от разстояние 10-15 см.;
  • да се избягват горещи стилизиращи уреди като преса или маша. При необходимост от оформяне с такива, задължително да се ползват термозащитни продукти;
  • никога да не се излиза навън с мокра коса - студът прави косъма чуплив;
  • спете върху сатенена или копринена калъфка;
  • през деня да не се забравя вътрешната хидратация - чрез прием на достатъчно количество течности;
  • овлажняване на помещението.

Блондинки и брюнетки, за кого другиго, ако не за себе си трябва да се грижим и правим най-големите жестове? Темпераментът и разкрепостеността в интимната сфера на всяка от нас могат да бъдат разкодирани по честите смени в прическата. Желанието да бъдем различни и неповторими отвън е сигурен знак, че и в любовта ще сме инициатори на различни и смели експерименти. 

 

 

 

 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!