Зимна грижа за устните

Студ, вятър, слънце или сух въздух, дишане с отворена уста, облизване, дехидратация, употреба на химически червила бързо влошават състоянието на нашите устни. Те се напукват, започват да сърбят, а нежната повърхност се цепи понякога до кръв.

Устните са най-деликатната част от нашето лице. Кожата им е една от най-тънките в целия организъм, бързо изсъхва и е податлива на увреждания 10 пъти повече от кожата на лицето, ръцете и тялото. 

Някои хигиенизиращи и козметични средства допринасят за изсушаването на деликатната кожа. Продукти за устни с камфор, лавандула или мента не са препоръчителни. Пастите за зъби и водата за уста могат да причинят чувствителност и напукване.

През зимата лицето е най-уязвимата ни област, а винаги е незащитено. Кожата на устните няма мастни жлези и не произвежда естествено овлажняващи масла - това я прави беззащитна. Устните нямат естествен меланин и са особено чувствителни към слънчевите лъчи. Всяка пукнатина по кожата се превръща във вход за инфекции и дразнене. За да не изпитаме дискомфорт и болка при говорене, хранене и когато се усмихваме, търсим информация какви са начините и средствата за грижа в студеното време. 

Жизнено важна влага ще осигурим с продукт, който съдържа пчелен восък, мед или вазелин. Всеки такъв може да помогне за правилното поддържане и хидратация на устните.

Качественият балсам за устни е голямо преимущество, той създава защитна бариера срещу враждебната среда, заобикаляща ни в студените месеци. Важно е с какво ще третираме устните си, защото, когато неволно ги оближем, червилото може да попадне в устата и оттам - в организма. Използването на козметика с естествени продукти ще минимизира навлизането в тялото на вредни химични съставки.

В студа се нуждаем от средство за осигуряване на защитна бариера, която ще заключи влагата в кожните клетки, ще успокои и заздрави микропукнатините като не позволи на кожата да се обели.

Полезни съвети

не облизвайте устните - това води до по-бързото им изсушаване;

не дърпайте олющените изсъхнали кожички;

правете нежна ексфолиация поне веднъж седмично;

използвайте овлажняващи продукти, запечатващи влагата по-дълго - балсами, масла, маски, червила с хиалурон или колаген;

периодично овлажнявайте помещението, в което сте денем или нощем;

хидратирайте тялото не само външно, но и вътрешно чрез прием на течности;

използвайте балсами и червила със слънцезащитен фактор през деня;

нанасяйте балсам, вазелин или масло за устни вечер, преди сън - за подхранване и нощна хидратация;

Неправилно е твърдението, че ексфолиацията изсушава кожата. Тя отстранява повърхностния слой с мъртви клетки и допринася за по-добрата пропускливост и въздействие на продуктите за грижа. Можем да използваме скраб за устни веднъж седмично. Той деликатно премахва мъртвите клетки без да уврежда епидермиса. Стимулира регенеративните процеси и възстановява тъканите, формира перфектна основа за червило, блясък или балсам.

След като устните са ексфолирани, те се нуждаят от влага. Знае се, че някои балсами за устни съдържат палмитати и не позволяват на устните да дишат. За да се защитим през деня използваме слънцезащитен балсам с подходящ фактор. Успокояващите свойства намаляват свръхчувствителността на устните. Трайно овлажняват и подхранват, придават мекота и еластичност. Носят незабавно облекчение. 

За нощна грижа и овлажняване можем да се доверим на масло за устни или продукти с пчелен восък. Целта е подхранване и запазване на влагата. През нощта компонентите се усвояват по-бързо и по-ефективно, уместна е употребата на балсам с по-плътна консистенция.

Маслото за устни помага да поддържаме устните овлажнени. То създава бариера за  факторите на околната среда и осигурява овлажняване през целия ден. Масла с карите, какао, мед, ший, кокосово масло, алое вера са естествени и много полезни овлажнители. Перфектно подхранват, овлажняват и омекотяват деликатната кожа. 

Веднъж седмично можем да си позволим овлажняваща маска за устни. Тя действа в дълбочина, изглажда нежната кожа на устните, възстановява нейната мекота и осъществява дълбока хидратация.

Балсам за устни - преди и след нанасяне на червилото

Каквото и червило да предпочетем, преди използването му трябва да нанесем на устните балсам и едва след това да поставим декоративния цветен щрих. Червилата, имащи висока или целодневна трайност на цвета съдържат химически съставки и не са подходящи за зимата, тъй като изсушават нежната кожа.

Овлажняването трябва да бъде синергичен процес. Освен външно, то трябва да се осъществява и вътрешно - с прием на голямо количество течности, които не са диуретици. Консумацията на чай или кафе извежда течностите от организма по-бързо. Пиенето на вода и натурални сокове тонизира и задържа влагата по-дълго. 

Интензивна хидратация на лицето можем да създадем отвън с овлажняващ спрей или мист за лице. Той ще предотврати лющенето, ще успокои кожата и ще я зареди с влага като поддържа хидро-липидния баланс. 

Денем често сме увлечени в работа и задължения и нямаме навик да проверяваме какво е състоянието на устните ни. За да не забравим за тях, добре е да поставим балсама или маслото за устни пред очите си, за да им гарантираме по-честа употреба.

 

 

 

 

 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!