Beauty речник на най-популярните козметични съставки

Описанията на продуктите за красота ни заливат с много термини. Отдавна свикнахме с думи като хидролат, серамиди, хиалурон, колаген, пептиди, свободни радикали, pH, парабени… Но сякаш имената им минават покрай ушите и очите ни на автопилот, без да си даваме ясна сметка какво точно знаем за това или онова модерно наименование, сдобило се с широка популярност.

Предлагаме ви кратко резюме на най-популярните съставки от козметичните средства.

Хидролат - дестилация от цветове на растения, вода с минимално съдържание на етерично масло. Съдържа слаба концентрация на активни молекули. Подготвя кожата за нанасяне на кремове и серуми. Когато тя е достатъчно овлажнена, последващите продукти за грижа проникват в дълбочина и създават желания ефект.

Хидролатите възстановяват и укрепват. Връщат младежкия вид и мекота на кожата, без значение дали става дума за лице или скалп. Потискат раздразненията и възстановяват нормалния естествен баланс на епидермиса. Притежават антисептично и антибактериално действие. Успокояват зачервявания, предотвратяват омазняване, забавят появата на бръчки.

За косата се грижат като се борят с пърхота, укрепват корените и стимулират растежа.

След употреба на хидролат за лице, тяло и коса "Алое" лицето става меко, гладко, придобива здрав и видимо по-свеж и младежки вид, косата се регенерира по-бързо. 

Серамиди - липиди (мазнини), естествен кожен компонент.  Образуват бариера срещу вредните вещества, бактериите и отрицателните ефекти на околната среда. Важно тяхно качество е задържането на хидратацията. Серамидите подкрепят влажността в кожата, предотвратяват сухота и дразнене. Кожната бариера не е достатъчно здрава, щом количеството на серамиди е недостатъчно. Младата кожа няма нужда от добавяне на серамиди. С напредването на възрастта количеството серамиди намалява.

Серамидите хидратират, подобряват еластичността, действат против стареене. Защитават от загуба на вода в епидермиса. С тях тенът става по-равномерен. Това е причината да участват в състава на много козметични продукти - кремове, шампоани, серуми, балсами...

Хиалуроновата киселина е основно градивно вещество в дермата. Отговаря за гладкостта на кожата, свързва големи количества водни молекули. При децата нивото на хиалурон в тялото е най-високо, с възрастта обаче то намалява, кожата става суха и нееластична. 

Хиалуронът задържа течности, прави тъканта здрава, мека и достатъчно хидратирана. Той е един от основните компоненти в кремовете против стареене. Слънчевата радиация и вирусите унищожават хиалуроновата киселина. Затова трябва да се пазим от тях.

Колаген - протеин, елемент от съединителната тъкан в тялото ни. Възрастта е основен враг на колагена в организма. При хора на възраст 60 + над половината количество колаген в тялото липсва. Колагенът регенерира, придава еластичност, забавя процеса на стареене. Влияе не само на кожата, грижи се за здравето на ставите. Дехидратацията, нездравословното излагане на слънце и неправилното хранене изчерпват по-бързо скъпоценния колаген.

При продължителна употреба на козметичен продукт с колаген, фините бръчки в зоната под очите стават незабележими, а дълбоките - видимо намаляват. Врагове на колагена са захарта, тютюнопушенето и слънцето.

Пептиди - високомолекулни съединения от аминокиселини. Подпомагат растежа на клетките, грижат се за имунитета, действат срещу стареене. Забавят дегенеративните процеси. Работят като стимулант за клетките - произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина. Използването на пептиди е безкомпромисно решение в ревитализацията на лицето. Те обновяват клетките и тъканите, спират развитието на пигментацията; имат антиейдж и лифтинг ефект, хидратират. Ампулите за лице с пептиди регулират водния и електролитния баланс на кожата, ускоряват нейната регенерация и възстановяване. Гарантират правилна хидратация, изглаждане и по-малка видимост на бръчките.

Парабени - парабените са консерванти. Необходими елементи в състава на продуктите, тъй като увеличават срока им на годност. Предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени. Действат срещу микроби и гъбички. Използват се в гримове, шампоани, кремове за лице, лосиони, слънцезащитни продукти, червила, спирали и др. 

Редица научни изследвания обаче алармират за отрицателното действие на парабените. Добра алтернатива е био козметиката, която претендира, че не използва парабени. Ако това е така на 100%, продуктите й биха били с твърде кратък срок на годност, защото всеки органичен продукт в контакт с кислород подлежи на разваляне.

 

 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!