SOS за кожата на лицето под маската

Носенето на маска срещу вируса се превърна в ежедневие, с което все още трудно свикваме. Фактът, че нещо ограничава дишането ни и пречи на другите да виждат нашето красиво лице ни създава дискомфорт. Не успяваме да се справим с раздразнената кожа, тя е отпусната и безцветна. Порите са запушени, себумът се е активизирал, постоянно ни притесняват обриви и сърбеж.

Маските 

Желателно е да използваме маски, изработени от естествени материали като памук или коприна, тъй като платът е мек и дишащ. Памучната или още по-добре - копринената маска ще ни предпази и няма да търка грубо кожата. Маските от плат се перат и гладят с ютия след всяка употреба. Само така ни гарантират 100% дезинфекция.

Лицето не харесва маски от найлон, полиестер или вискоза, защото те го задушават и създават парников ефект с благоприятна среда за развитие на бактерии. Еднократните маски не се използват повече от веднъж. Грешка е да носим такава маска дни наред.

Стоп на ексфолиацията, дермабразиото и пилингите

Пилингът е чудесен подход за отстраняване на мъртвите клетки и отваряне на порите - за по-лесното усвояване на подхранващи и хидратиращи продукти за грижа. Но при ежедневно носене на маска или трябва да забравим за него, или да го извършваме много нежно и внимателно, за да не нарушим естествената бариера. Ако прекалим с ексфолиращите и детоксикиращите почистващи средства, със сигурност ще пробием защитния слой на епидермиса. Това означава да пуснем бактериите безпрепятствено и да си подарим дехидратация, а дехидратираната кожа се възпалява по-лесно. Тя произвежда хормони, които подтикват мастните жлези да образуват повече себум, който запушва кожните клетки.

Без фон дьо тен и пудра под маската

Когато носим маска фон дьо тенът стои часове наред под парата на топлия въздух, който издишваме. По този начин, той се превръща във враг на красивата кожа, може да запуши порите и да предизвика пъпки или акне.

Наръчник за правилна грижа

Правилната грижа за лицето започва с измиването. Ако успеем да се снабдим с мек антибактериален измиващ гел за лице, кожата ще ни възнагради с красота и свежест.

Може да отстраним комедоните с лепенки срещу акне или маска за лице. След като маската изсъхне, с отлепването й ще се отървем от излишния себум и комедони.

През деня използваме лек овлажняващ крем за лице с хиалурон или колаген. Тези вещества задържат влагата и спират изсушаването. Кремовете се нанасят на тънък слой, тъй като прекаленото натрупване на продукт създава обратния ефект.

За всяка кожа - правилният продукт

Съветът на специалистите е хората със суха кожа да употребяват овлажняващ крем за лице. Чудесно действат кремовете със серамиди, жожоба, хиалурон или сквален. Онези от нас, с нормална кожа на лицето успешно могат да ползват лосион. Консистенцията е лека и дава възможност на клетките да дишат, макар и под маска. За хората с мазна кожа се препоръчва употребата на овлажняващ гел за лице. 

Вечер, след почистването и измиването, можем да нанесем върху лицето си дезинфекциращ продукт. Добър резултат в този случай имат серум или натурално масло от шипка, лавандула. С една дума трябва да се доверим на козметично средство, съдържащо салицил с антисептични и антибактериални свойства.

Навярно всеки от нас има у дома поне дузина маски - едноцветни или шарени, с картинки, надписи и дори лъскави камъчета. Нека модата при носенето на маски не приспива бдителността и грижата ни за лицето под маската. Рано или късно, вирусът ще бъде победен, а дотогава ще са необходими редовни грижи, за да не изгубим здравия вид и красотата на нашата визитна картичка - лицето.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!