Дехидратация или сухота: как да разберем от какво страда кожата ни?

Обърнете внимание на сезоните. Промените в температурата и влажността могат да окажат реално влияние върху начина, по който кожата ви изглежда и се държи. Зимата е особено сурова, тъй като студеният въздух с ниска влажност може да я изсуши и да причини сърбеж, напукване и дразнене. Студът свива порите, намалява циркулацията и производството на себум. Ниската влажност и горещите душове също дехидратират кожата. Ето защо е много важно да се съобразявате със смяната на сезона, за да разберете как да адаптирате грижата си за кожата на лицето.

С настъпването на пролетта, както във всеки период от смяната на сезона, най-напред страда лицето. Епидермисът реагира по различен начин при всички, но най-често срещаният проблем е сухота и дехидратация. Това обаче не е толкова просто, колкото изглежда, затова не бързайте с изводите: кожата може да бъде мазна, като по този начин показва своята сухота и липса на вода. 

Знаем, че сухата кожа има по-малко жлези, произвеждащи омазняване по лицето и тялото. Чудите се защо тогава дехидратираната блести неприятно и изглежда мазна? От друга страна, дехидратираната страда от липса на вода, а не от подкожна мазнина. Е, лицето ви може да е мазно, но кожата ви все още да е дехидратирана.

Днес вече всички разбират негативните ефекти от дехидратацията върху цялостното ни здраве, но може би не всеки знае колко видимо може да нарведи това на лицето. За да разберете разликата между общата сухота и дехидратацията, ето три стъпки към здравата, хидратирана кожа.

Стъпка 1: диагностика

По принцип сухотата се отнася до типа кожа, а дехидратацията до нейното състояние. Сухият епидермис произвежда по-малко себум от нормалния, а липсата на себум означава, че той не съдържа липидите, необходими за задържане на влага и създаване на силна бариера срещу външните агресори. На дехидратираната кожа липсва вода. Обезводняването се причинява от много външни фактори, но най-често срещаните са времето, околната среда, диетата и приема на кофеин, което може да доведе до намаляване на водното съдържание в клетките.

При дехидратираната кожа се усеща стягане, повяхване и може да забележите изразени бръчки заедно с по-големи тъмни кръгове под очите.

Стъпка 2: грижа

Има няколко начина да се отървете от сухотата - увеличете приема на антиоксиданти и намалете киселините в грижата за кожата. При дехидратацията е малко по-сложно. Овлажняването е ключов фактор, но има и няколко други възможности за грижа у дома, които да ви помогнат. 

Ексфолиация

Тъй като мъртвата кожа се натрупва, тя може да намали абсорбцията на овлажняващите компоненти, превръщайки се в бариера. Препоръчва се употреба на ексфолиант поне веднъж седмично, за да се премахнат мъртвите клетки, което автоматично ще позволи на хидратиращите средства да проникнат по-добре и по-дълбоко.

Добавете серуми

Чудесно би било да заложите на серум с хиалуронова киселина. Кожата произвежда естествена хиалуронова киселина, но добавянето ѝ чрез подходяща козметика е ключът към справянето с дехидратацията. Компоненти, които стимулират производството на този ценен компонент, като пептиди от авокадо увеличават способността на кожата ви да създава собствена хиалуронова киселина.

Плътни кремове

Използвайте по-плътен крем, който не съдържа масла и не е комедогенен през нощта. Тъй като не можем да си позволим мазен крем през деня, най-доброто време да го прилагаме е вечер.

Стъпка 3: работа отвътре

Дехидратацията е по-скоро състояние, при което кожата може да бъде за определен период от време и което може да бъде коригирано. Когато мислим за наличието на вода в други части на тялото, веднага си представяме подуване. Същото е и с нашата кожа. Когато се хидратират, кожните ни клетки се подуват, което е добре. Този процес свежда до минимум появата на фини линии и бръчки и като цяло ни кара да изглеждаме по-малко уморени.

Липсата на вода не е проблем или заплаха за кожата ни. Дехидратацията може да бъде коригирана относително бързо, като се пият повече течности и се спазват тези трите лесни правила.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!