Маслено почистване на лицето - как се прави и за кого е подходящо?

Почистване на лицето с… масла? Въпреки че този метод е познат от доста време и е любим на мнозина, все още има хора, които не са чували за него или не са в състояние да го модифицират според своя тип кожа. 

Това е популярен начин за дълбоко отстраняване на всички примеси от епидермиса с помощта на масло. Доскоро това изглеждаше напълно немислимо, но днес предимствата му са високо оценени. Премахването на грима с масла е незаменим ритуал на красивите корейки, за които това е абсолютно задължителна стъпка в ежедневната им грижа.

Как действа

Методът се базира на факта, че мазнините се разтварят най-добре в други мазнини, какъвто е и себумът. Натуралната формула се смесва с грим, замърсявания, прах и други примеси, които могат да останат дълбоко в порите. Докато традиционното почистване с гелове, пяни или сапуни, действа главно на  повърхността на епидермиса, маслата са доста по-ефективни, действайки като магнит, който привлича мръсотията. 

Има още едно предимство на това решение - маслото не влияе на защитния слой на кожата или казано с други думи - почиства много нежно, противно на класическата козметика, която често изсушава и предизвиква усещане за стягане. Парадоксалното е, че колкото повече геловете и пяните матират, толкова повече себум се произвежда, за да се образува отново защитна бариера. 

Почистващите масла позваляват да избегнем такива неприятни последици, но само, ако са подходящи за кожата. Ако се прилагат правилно, помагат да получим здраво, хидратирано и гладко лице без пъпки и петна. За да се види резултатът обаче е нужна последователност. Понякога се случва олиата да изтеглят примесите толкова дълбоко от порите, че първоначално да се появят пъпчици, но за щастие това състояние преминава бързо, а след това идва моментът на възторг. 

Какви масла да използваме

Най-лесният вариант е да се доверите на готово хидрофилно масло. В най-добрия случай, разбира се, то трябва да е 100% натурално. Важно е обаче да търсите продукт, предназначен точно за конкретен тип кожа. 

Можете да приготвите необходимата козметика и в домашни условия. Основната съставка е рициново масло или жожоба (поради съставната си прилика с човешкия себум), смесено в правилните пропорции с нерафинирано базово масло. Съотношението на едното към другото приблизително може да е следното:

10% рициново масло + 90% базово масло → суха кожа,

20% рициново масло + 80% базово масло → нормална кожа,

30% рициново масло + 70% базово масло → мазна и комбинирана кожа.

Кратък списък с базови масла:

1. Нормална кожа: зехтин, бадемово, масло от гроздови семки, авокадо.

2. Суха кожа: пшеничен зародиш, кайсиеви ядки, пореч.

3. Комбинирана кожа: жожоба,  гроздови семки.

4. Мазна кожа: ленено семе, лаврово, сусамово, от черен кимион, орехи.

5. Кожа с акне: слънчогледово и лешниково.

6. Зряла кожа: макадамия, роза, арган.

Готовата смес съхранявайте в тъмна стъклена бутилка. 

Стъпка по стъпка

Първо изсипете малко от продукта в длани, за да го загреете. След това масажирайте с кръгови движения - не пропускайте устните, веждите и миглите, ако по тях има грим. След това вземете фина кърпа, напоена с хладка вода. Внимание! Не търкайте с нея, просто я нанесете на лицето и изчакайте за момент. След това изплакнете кърпата и я поставете отново. Действието може да се повтори и трети път - едва след последния път внимателно попийте кожата. В последната стъпка намокрете кърпата със студена вода и я поставете върху кожата си, за да затворите порите и да осигурите стягащ ефект. Накрая можете да завършите с тоник или да нанесете хидролат, съобразен с вашите нужди.

Този начин е най-подходящ, ако кожата е нормална и не се бори със сериозни проблеми. В други случаи изисква лека модификация. 

Чувствителна и куперозна - тук забърсването с кърпа може да раздразни епидермиса. Затова първо масажирайте маслото в лицето, след което изплакнете с вода и ултра нежен почистващ продукт. Много хора препоръчат известния сапун от Алепо, който не само почиства, но и успокоява. 

Кожа, склонна към акне - в тази ситуация трябва да бъдете изключително внимателни, защото лесно можете да доведете до обратното на планирания ефект: обрив, увеличен брой черни точки, повишено производство на себум. Как да действаме правилно? На първо място се откажете от тежки и комедогенни масла като кокосовото. Освен това, масажът на лицето не бива да продължава твърде дълго, но трябва да е нежен. Откажете си и от кърпите, защото чрез триене те могат да разпространят бактерии и възпаления по лицето. Затова и тук като последен етап е подходящ Алепо сапун

Включете тази стъпка в ежедневната си рутина и ще видите колко бързо ще се преобрази кожата ви.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!