Какво е тонер и как да го използваме

Чували сте за тонер и се чудите дали е същото като тоник? Не сте единствени! Тези две козметични средства често са бъркани и слагани под общ знаменател, но е добре да знаем, че между тях има съществена разлика. 

Тонер и тоник - разлики и цели

Основната разлика - тонерът принадлежи към азиатската система за грижа за кожата, а тоникът към европейската. 

Тонерът се използва като една от важните стъпки и сред основните му задачи са да нормализира pH баланса, да хидратира и да подпомогне усвояването на последващата козметика, която се прилага след него. 

Тоникът от своя страна съдържа повече спирт и се използва като още една допълнителна стъпка в почистването на кожата, преди да я хидратираме.

Ползи от тонера

Повечето тонери са на течна основа, което улеснява усвояването им. Разбира се, дълбокото почистване и стягане на порите са добре познати предимства на тонерите от десетилетия, но новото поколение козметични средства могат да осигурят допълнителни ползи.

Първо, тонерът възстановява pH баланса след използване на почистваща пяна или гел. Освен това подсилва циркулацията и помага на кожата да се събуди. Повечето хора с немазна кожа ги отхвърлят като прекалено изсушаващи, бъркайки ги с тониците. Но много тонери имат малко или дори никакъв алкохол. В същото време те съдържат овлажняващи съставки - тези съединения улавят влагата, осигурявайки защитен слой през целия ден.

Съставки

Почти всеки проблем ще намери подходящата формула, която ще помогне в разрешаването му. Затова трябва да знаете какво е благоприятно за вашия тип кожа:

Мазна и/или акнеична. Вместо да избирате високо съдържание на алкохол, за да премахнете омазняването от лицето си, потърсете съставки, които се справят с това, без да го пресушават. Хамамелисът е много по-нежен от алкохола. Салициловата киселина е полезна за лечение на пъпки без прекомерно да изсушава околните области. Употребата на тонер за мазна кожа всъщност може да помогне за намаляване на производството на излишен себум.

Разширени пори. За този проблем са създадени тонерите с нежни ексфолиращи свойства. По повърхността се натрупват мръсотия и мъртви клетки, затова заложете на тонер с гликолова киселина, която изхвърля излишните остатъци и помага за стягане на порите.

Матова кожа. Кожата без естествен блясък може да бъде озарена с помощта на тонер. Изберете продукт с изсветляващи съставки - повечето видове чай осигуряват тази полза. Търсете също и ензими с млечна киселина или екстракт от папая, които нежно ексфолират. 

Суха кожа. Освен тонери, съдържащи хиалуронова киселина, глицерин и розова вода, помислете и за такива с аминокиселини. Тези съединения проникват в сухата тъкан и допълнително я подхранват.

Чувствителна кожа. Тя е истинско предизвикателство. По-силните продукти могат да създадат допълнителни проблеми към тези, с които се опитвате да се преборите. Чувствителният епидермис има склонност към зачервяване и непоносимост към доста съставки. Търсете продукт, ясно обозначен „за чувствителна кожа“. Полезните компоненти включват хамамелис или розова вода, а не алкохол. Противовъзпалителните антиоксидантни растителни съставки като лайка, невен ​​и алое действат успокояващо.

Правилна употреба

Дори и тези от нас, убедени във важността на тонера, невинаги знаят къде точно се вписва в рутината. За най-добри резултати, нанасяйте го веднага след измиване на лицето сутрин и вечер. Всъщност, ако кожата ви все още е влажна от почистването, активните съставки в тонера ще проникнат по-ефективно. Ако нанесете само серум и/или крем и двата продукта няма да достигнат до най-дълбоките слоеве. Те ще действат почти само на повърхността на кожата, което не ни върши работа. 

Етапи в ежедневната грижа:

Ако следвате корейската многоетапна система, тогава ежедневната грижа може да изглежда така:

1. Премахване на грим с хидрофилно масло или мицеларна вода

2. Измиване с помощта на гел или пяна

(3.) Почистване с тоник

4. Нанасяне на тонер

5. Есенция, серум или еликсир

6. И накрая — крем за лице и околоочен крем

За разлика от техните предшественици на базата на алкохол, днешните тонери са по-нежни и създадени, за да се справят с различни специфични проблеми на кожата и помагат за подхранването ѝ. С толкова много опции със сигурност ще намерите подходящия за вас!

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!