Авокадо - защо да го използваме в ежедневната си рутина

Авокадото е суперхрана, без която повечето от нас вече не могат да си представят деня си. Характерният плод се появи трайно в менюто ни: слагаме го върху препечена филийка, приготвяме зелени смутита или хапваме гуакамоле. Авокадото обаче може да направи много повече от това да ни засити - когато се нанася върху кожата, то моментално проявява своя положителен ефект. Как всъщност действа то за красивия ни външен вид?

В кухнята най-често авокадото се използва като еквивалент на маслото - узрелият плод има приятна кремообразна текстура, свеж аромат и интересен леко ядков вкус. От своя страна козметиката най-често използва масло от авокадо, което е студено пресовано.

Авокадо - свойства, полезни за кожата

Маслото от авокадо е съкровищница от полезни вещества. Тя включва: минерали (например калий, желязо), витамини (напр. В, С, Е, РР), аминокиселини, протеин, фитостероли, сквален, фибри и ценни мастни киселини (например линолова, олеинова, палмитинова).

Последните три са особено важни за кожата, защото са част от клетъчните мембрани - ако се стигне до техен недостиг, може да се появи дразнене. Например ненаситената линолова киселина се разрушава от свободните радикали в процеса на окисляване. В резултат кожата остарява по-бързо, може да има нездравословен сив тон и да стане неприятна на допир. Маслото от авокадо ефективно запълва зоните, където защитната липидна бариера е увредена и допринася за бързата регенерация на епидермиса. Веществото създава невидим защитен слой - освен всичко друго, предпазва тъканта от прекомерна загуба на вода. Кожата става видимо по-гладка, мека и интензивно хидратирана. Подсилена, тя е по-малко податлива на зачервяване, напукване и други увреждания.

Маслото от авокадо също има слънцезащитни свойства, а много хора го използват и за лечение на псориазис. Освен това има благоприятен ефект върху състоянието на скалпа и косата - предотвратява прекомерния косопад и помага в борбата с пърхота.

Авокадо в козметиката

Потърсете козметика с този зелен герой, ако:

1. Кожата ви е суха и склонна към дразнене. Авокадото регенерира, укрепва, успокоява, но също така и предпазва от вредното UV лъчение. Заложете на крем за лице, включващ този компонент.

2. Имате зряла кожа с бръчки. Плодът е богат източник на антиоксиданти и има подмладяващи свойства. Не пропускайте да включите зеления плод в една от най-важните стъпки в грижата - почистването на лицето и заложете на почистващо масло, което освен, че ще премахне всички примеси и замърсявания, ще подхрани в дълбочина кожата.

3. Проявявате склонност към поява на тъмни кръгове под очите. Подхранващите вещества на тази суперхрана нежно стимулират циркулацията и имат противовъзпалителни свойства. Благодарение на това подпухването изчезва и погледът изглежда по-свеж, затова производителите го влагат и в околоочни кремове.

4. Имате слаба коса без блясък. Маслото от авокадо подобрява цялостния вид на прическата, придава блясък, омекотява и подхранва дълбоко. То заздравява нацъфтелите краища. Затова търсете този компонент в шампоани, балсами и маски.

5. Имате стрии. Благодарение на силните си регенериращи свойства, авокадото стимулира обновяването на тъканите и спомага за намаляване на видимостта на неприятни белези.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!