Арганово масло – суперхрана за кожа и коса

Аргановото масло е широкоспектърен продукт, не само заради финия си дъх на ядки, но и заради всички ползи за здравето. То е растително масло с натурален произход. Произвежда се от ядките в плодовете на аргановото дърво. Родината му е Мароко, но се използва в целия свят за различни козметични и лекарствени смеси. Състои се предимно от мастни киселини и различни фенолни съединения. Тези съединения са отговорни за антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства.

Съдържа мазнини, идващи главно от олеиновата – подхранваща и здравословна киселина – и линоловата киселина (богата на омега 6). Течното злато, както често го наричат, е богат източник на витамин Е, има мощни антиоксидантни свойства, осигурява здрава кожа, коса и очи. Витамин Е е мастноразтворим, намалява вредното въздействие на свободните радикали.

Аргановото масло може да се прилага като добавка към козметични средства, но също така и директно върху кожата. Намалява възпалението от наранявания или инфекции, както и риска от сърдечни заболявания. Понижава нивата на „лошия“ холестерол и увеличава тези на антиоксиданти в кръвта.

Антистареещ ефект

Аргановото масло е съставка в много продукти за грижа за кожата. Забавя процеса на стареене и видимите признаци, намалява оксидативния стрес. Възстановява и поддържа кожата здрава. Ефективно повишава еластичността и хидратацията. Може да се приема вътрешно – на капсули или локално.

Потиска кожни инфекции, псориазис и розацея. Ускорява процеса по зарастване на рани и възстановяване на тъканите.

Овлажняващо действие за кожата и косата

Аргановото масло често се прилага директно върху кожата и косата, но може да бъде ефективно и при орално приложение. Мастните киселини поддържат здрава, хидратирана кожа и намаляват увреждането на косата. Богатата хидратация предотвратява появата на стрии и акне.

Добавка в кремове, лосиони, шампоани

Аргановото масло присъства в козметични продукти като лосиони за тялото и кремове за лице. Подпомага по-дълбокото навлизане на продукта в кожните клетки. За да подобрим влагата в косата си, можем да нанасяме арганово масло директно върху влажни или сухи краища. По този начин се предотвратява косопадът и чупливостта, а разресването е лесно и бързо.

Ако го включим в продуктите за грижа за косата, трябва да имаме предвид следното: при естествено мазни корени, арган се нанася само върху краищата на косата, за да се избегне прекомерното омазняване. Затова може да се доверим на специализирани шампоани и балсами, които съдържат оптимална доза за перфектен резултат.

Ефектите

Аргановото масло се използва от векове за различни козметични и лечебни цели. Предпазва кожата от вредните UV лъчи, предотвратява изгаряния и образуване на пигментации. Мастните киселини на аргановото масло действат още по-добре когато се комбинират със серамиди - защитават липидната бариера на кожата, балансират нивата на себума,  помагат за успокояване на екземи и избледняване на белези. Маслото е като бариера за епидермиса, за да не се изпари влагата от него. Добре е да се нанася на влажна кожа.

Лечебно действие върху косата

За укротяване на непокорната коса капваме 1-3 капки арганово масло върху дланите. Разтъркваме ги, за да се загрее маслото. Нанасяме от корените към краищата и масажираме излишъка в скалпа. По този начин се предотвратява пърхота,  раздразнения скалп и цъфтежа на краищата, подпомага се растежа на косата. Арганът предотвратява и загубата на пигмент, добавя блясък и омекотява. Комбинацията от всички тези суперподхранващи свойства оставят кичурите по-меки, по-блестящи, по-лесни за стилизация. Косата е силна и хидратирана. Като допълнение към грижата, може да включите и ампули с арганово масло, които да подсилят резултата.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!