Слънцезащита за коса? Какви вреди носят UV лъчите?

Витамин D ускорява растежа на косата и я прави по-гъста - вероятно неведнъж сте чували тези думи. А как по-добре да си набавим този така важен витамин, освен чрез слънчевата светлина? Но за съжаление, това се отнася само за ранните лъчи, когато слънцето не е така агресивно. Важно е да запомните, че прекомерното излагане на слънце е най-честата причина за структурно увреждане на косата.

Напоследък производството на слънцезащита за коса е тенденция сред все повече козметични брандове, което е страхотно! Прическата ни наистина се нуждае от нея, за да запази здравината и красивия си вид. Би било много жалко всички вложени средства в новия ви цвят да отидат на вятъра, нали?

За да бъдем още по-конкретни: UVB лъчението е отговорно за загубата на протеини в косата, а UVA лъчението води до промени в цвета. За да избегнете всичко това, просто трябва да направите избор между консистенцията, която предпочитате и начина на приложение, защото на пазара се предлага огромно разнообразие от козметика.

Кои са главните поражения, които оставя слънцето след себе си?

Косата става податлива на увреждания

През лятото свободните радикали увеличават производството на елементи, които атакуват косъма и причиняват оксидативен стрес. Фактори като солена вода и хлор допълват вредите от слънцето, отслабвайки структурата на дължините, което води до накъсване, заплитане и изтощен вид.

Дехидратация на косата

Високите температури буквално “изсмукват” влагата от косъма, оставяйки го изключително сух. Може би малко от вас знаят, че натрупването на излишна козметика и вредното влияние на външните фактори могат да доведат до нарушаване на нивото на pH и също да пресушат косата. Затова, използването на шампоан и маска с антиоксидантен ефект и витамин C, след ден прекаран под слънчевите лъчи, ще премахне натрупванията и ще върне здравето ѝ.

Цветът избледнява много по-бързо

Сигурно сте забелязали как косата ви променя нюанса си след седмица на морето, независимо дали е боядисана или не. Това е така, защото слънчевите лъчи се комбинират с кислорода във въздуха, което кара меланина в косъма да реагира и избледнява. Ако не сте сред хората, които търсят този ефект, позволете на слънцезащитната козметика да ви предпази.

Скалпът също трябва да бъде защитен

Обърнахме голямо внимание на косата, но не трябва да пропускаме и скалпа. Свободните радикали, за които споменахме по-рано, в комбинация със слънчевите лъчи и солената вода могат да доведат до сериозни поражения. Връзването на опашка или носенето на шапка е чудесен вариант за предпазване, но ако сте в настроение за плитки и други прически, които излагат скалпа на влиянието на UV лъчи, е добре да се погрижите за зоната с правилната защитна козметика.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!