Здравословно боядисване на косата? Заложете на природата!

Не сте фен на козметиката, пълна с химия? Или може би имате чувствителна кожа и повечето бои за коса ви предизвикват алергия? В тази ситуация натуралното боядисване ще бъде най-доброто решение за вас.Това традиционно решение е широко признато за най-здравословно.

Повечето бои за коса са базирани на силна химия. Цветните носители като амоняк и амониеви соли отварят косъма, благодарение на което транспортират пигменти вътре в него. Това е бърз, ефективен и евтин метод, затова е толкова харесван и популярен. За съжаление много жени реагират зле на тези дразнещи съставки. Алтернативата са натуралните продукти.

Боя без химия - как действа?

Цялата тайна се крие в багрилата с естествен произход. Те са много по-деликатни - работят главно във външния слой на косата, така че не я отслабват. Те често се комбинират с кератина, който се намира във влакната, което означава, че дори могат да укрепят структурата на косъма. Къна, басма и индиго - натурални бои с една водеща съставка с допълнителни хранителни свойства. Помнете, че оттенъкът на тези продукти трябва да бъде внимателно съчетан с цвета, който имате в момента. Това е необходимо, защото къната покрива добре корените, дори сивите участъци, но не е в състояние да изсветли косата.

Подобно е и с билковите бои. Те ще освежат цвета добре, но няма да могат да го променят коренно.  За разлика от къната те се основават на смеси от билки и растения, а не на отделни компоненти. Примерна боя може да съдържа къна, амла (индийско грозде), брахми, корен от цвекло, арабско кафе или смлени листа от индиго. Носителят на пигменти в този случай ще бъде например розмарин, хинин или орех.

Още едно решение са растителните бои с малък процент химия (поне 96% естествени съставки). Тази комбинация ви позволява да изсветлите косата с до 2-3 тона и да получите нюанси от цялата цветова палитра - от русо до черно. Това е благодарение на наличието на 0,5% PPD (в кремовете с химически оцветители той е около 6% и тази концентрация може да предизвика дразнене). Покриването на сивата коса е професионално и не се различава от класическите бои.

Натурални бои за коса - какво трябва да знаете

Продуктите без химия са по-малко дълготрайни. Най-често резултатът издържа до месец. Интересното е, че около седмица след боядисването косата може да ... потъмнее - естествените багрила започват да се окисляват след около пет дни.

Важно е да се знае, че не всички растителни бои могат да се използват след химическо боядисване. В повечето случаи трябва да изчакате минимум 30 дни. Затова винаги четете листовката внимателно, преди да действате.

Въпреки естествения произход, къната и други билки също могат да бъдат алергени, така че винаги правете тест върху кожата преди употреба. Може също да проверите на тънък кичур някъде отдолу под косата, дали избраният цвят отговаря на вашите очаквания.

Растителните бои са лесни за използване. Нанасят се върху чисти и леко влажни кичури и се оставят от 15 минути до дори два часа - всичко зависи от силата на естествения оцветител. Не се страхувайте от продукти на прах. Просто ги смесете с вода и всякакви възможни добавки, например арганово масло. Единственото нещо, което трябва да запомните, е да поддържате правилната температура на водата и да добавяте нещо окисляващо, например лимонов сок - информация за това винаги ще бъде посочена на опаковката.

Нашият съвет: преди процедурата не използвайте козметика, която съдържа запушващи силикони, защото те могат да повлияят негативно на резултата от боядисването.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!