Пърхот? Ето как да се отървете от него!

Пърхотът е изключително неприятно заболяване, което за съжаление не може да бъде скрито. Белите снежинки, които падат по раменете с всяко движение на главата, отнемат от увереността ви. И това усещане за сърбеж… Достатъчно! Не е нужно да се притеснявате. Вижте няколко ефективни начина за борба с този досаден проблем!

Всеки вид пърхот се причинява от гъбите Malassezia - същите, които причиняват себореен дерматит. Затова някои хора смятат, че пърхотът е най-меката форма.

                                              Откъде идва пърхотът?

Добре е да знаете, че малките мъчителни точки не се образуват от само себе си. Това е резултат от неправилното разделяне на епидермалните клетки, което води до прекомерно натрупване на роговия слой. За всичко е виновно нарушеното рН, което допринася за формирането на среда, благоприятна за развитието на гъбичките от рода Malassezia. Отлагането по кожата допринася за образуването на пърхот.

Причините за проблема обаче могат да бъдат различни и много от тях изобщо не са свързани с тази болест. Можете да получите пърхот от: прекомерен и продължителен стрес, ядене на твърде много въглехидрати и наситени захари; често пребиваване в стаи с прекалено сух въздух, където интензивно работи климатик, редовно използване на уреди за стилизиране на косата, миене с твърде гореща вода и дори от неправилния избор на шампоан или прекалено използване на продукти с химически съставки за оформяне и боядисване.

Така че, ако получите това състояние, трябва да помислите за това, което би могло да влоши симптомите и да елиминирате този фактор в бъдеще, така че пърхотът да не се върне.

                                          Различни видове пърхот

Разграничаваме няколко негови вида, а знанията, които трупате в момента, ще ви помогнат да се отървете от него много по-бързо. Шампоанът против пърхот невинаги е достатъчен. Лечението с употребата му трябва да продължи около месец - ако не забележите видими промени през това време, не забравяйте да отидете на лекар, който може да изпише перорални средства.

                                                      Сух пърхот

Среща се при хора със суха кожа. Той е под формата на малки бели и сухи люспи, които започват да падат в огромни количества всеки път, когато се движите. Те остават по дрехите и ви карат да се срамувате. Обикновено не е съпроводен с възпаление, въпреки че може да причини сърбеж. Това е най-често срещаният вид.

За да се отървете от него, трябва непременно да инвестирате в концентрат против пърхот. Шампоанът трябва да има лечебна формула и съставки като: цинков пиритион, кетоконазол, селен сулфат или тимол, които блокират размножаването на дрожди и бактерии; масла от бор, кориандър или чаено дърво, които регулират нивото на рН и овлажняващите компоненти, например бетаин, глицерол, алантоин. Това няма да се случи и без успокояващи вещества, като екстракт от градински чай.

Освен това е добре да се използват хидратиращи продукти, които ще спомогнат за по-нататъшното регулиране на хидролипидния баланс на сухия скалп.

                                                    Мазен пърхот

Той е пряко свързан с прекомерната секреция на себум и се проявява чрез видимо възпаление на скалпа, който става червен и сърби. Симптомите често са струпеи и увеличен косопад. Отличава се от сухия пърхот предимно по това, че люспите са по-мазни и по-дебели и прилепват към косъма и скалпа.

В този случай е необходимо да се използва шампоан против пърхот със салицилова киселина - това ще помогне за отстраняване на болния епидермис и за спиране на размножаването на бактерии и дрожди.

Превенцията е много важна

Лечението с използването на шампоан против пърхот е най-важното, но не забравяйте за профилактиката и наблюдаването на реакциите на тялото.

На първо място, обърнете внимание на вида на скалпа и косата, които имате. Шампоанът за ежедневни грижи не бива да е нито твърде слаб, нито прекалено силен, за да не изсушава, омазнява и да не нарушава естественото рН. Помислете също и колко често да го използвате - невинаги е необходимо да го правите всяка вечер или сутрин. Пробвайте да намалите употребата на високотемпературните уреди доколкото е възможно и обръщайте повече внимание на начина, по който оформяте прическата си. Погрижете се също и за качествената си почивка и правилната диета.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!