Според дерматолозите: 8-те най-ефективни съставки против стареене на кожата

В света на грижата за кожата идват и си отиват с бързи темпове модерни нови съставки против стареене. Някои от тях си заслужават вниманието, но когато става въпрос за изпитани и истински компоненти против стареене, които наистина вършат работа - списъкът от ефективни опции е доста ограничен.

Всяка от най-добрите съставки, които сме подбрали, придава на кожата младежки тласък по различни начини и всяка има свой набор от плюсове и понякога минуси. Запознайте се с 8-те най-добри компонента, за да се ориентирате по-лесно в безкрайния свят в козметичната грижа. Ето какво трябва да знаете:

1. Широкоспектърен слънцезащитен крем

 Да, това технически е продукт, а не съставка, но изчакайте. Ако не използвате слънцезащитен крем стриктно, няма смисъл да губите времето или парите си за други съставки против стареене. Сигурен факт е, че излагането на слънце е една от основните причини за всички признаци на стареене - от петна до бръчки. Това прави адекватната, ежедневна защита от слънце ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, именно затова широкоспектърният слънцезащитен крем е в този списък.

Слънцезащитният крем с широк спектър блокира както UVA лъчите, които причиняват стареене, така и UVB лъчите, които причиняват изгаряне. Той не трябва да е по-малко от SPF 30. Важно да се помни, че повторното приложение също е от съществено значение. Можете да намерите както минерални, така и химически слънцезащитни продукти; първите се задържат отгоре върху кожата и отклонява лъчите, а вторите попиват в кожата, за да предотвратят увреждането от клетките. Това е въпрос на лично предпочитание, въпреки че минералните опции са по-малко склонни да дразнят чувствителната кожа.

2. Серамиди

Основната роля на кожната бариера е да задържа полезните неща (хидратация) вътре и да отблъсква дразнителите. Серамидите са липиди, които поддържат тази бариера силна и здрава, запечатвайки влагата в кожата. И тъй като серамидите по принцип нямат недостатъци, те са ефективна съставка за всеки тип кожа. Затова, търсете лосион за лицето  с високо съдържание на този ценен компонент.

3. Колаген

Колагенът е един от най-важните протеини в кожата ни - основата за поддържането ѝ здрава и стегната. Проблемът е, че естественото производство на колаген се забавя с напредване на възрастта. Външните фактори също допринасят за разграждането на колагена.

Молекулата на колагена е голяма и трудно усвоима. Напоследък е много популярно той да се приема перорално под формата на таблетки. Специалистите обаче казват, че по този начин той трудно би достигнал до кожата. Затова заложете на него в ежедневната си грижа и дори в мицеларната вода.

4. Гликолова киселина

Част от група киселини, известни като алфа-хидрокси киселини, тази се отличава с това, че има най-малък молекулен размер, така че може да проникне най-дълбоко в кожата. Гликоловата киселина се отличава с традиционните ексфолиращи предимства на всяка AHA, като нежно разтваря връзките между мъртвите кожни клетки, за да подобри текстурата на кожата, тенаи размера на порите. Но гликолова киселина има и друга уникална полза против стареене - повишава нивата на колаген и еластин. Гликоловата киселина може да е дразнеща за някои хора, особено за тези със супер чувствителна кожа или когато се използва във високи концентрации. Затова започнете да я използвате постепенно, за да дадете на кожата си достатъчно време да свикне с нея. Ако сте с такава кожа, заложете на по-лека есенция.

5. Млечна киселина

Млечната киселина е друг вид AHA и като цяло е по-нежна и по-малко дразнеща от гликоловата. Това е често срещана съставка против стареене в много ексфолиращи продукти, помага да се остави кожата по-равномерна и сияйна. Освен това, за разлика от много други ексфолиращи компоненти, които могат да бъдат изсушаващи, ако не се използват правилно, млечната киселина доказано повишава естествените хидратиращи фактори в кожата.

6. Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина действа като гъба, привлича водата и след това я задържа в кожата. Тя е естествена захар в нашето тяло - ние я произвеждаме сами до около 20-годишна възраст - така че е много инертна и малко вероятно да причини някакъв вид кожни усложнения. Само не забравяйте, че за да може тази съставка против стареене да работи най-ефективно, трябва да има наличие на влага. Най-доброто решение е да я приложите върху леко влажна кожа, под формата на серум, например.

7. Ретионол

Известен още и като витамин А, това е една от най-ефективните съставки, трансформиращи кожата. Спомага за премахване на фините линии, ускорява процеса на ексфолиация, подходящ е за последиците от акне. Ретинолът обаче има и своите негативи - той може да е дразнещ за мнозина. Можете да сведете до минимум неговите нежелани странични ефекти (зачервяване, лющене), като го нанасяте постепенно и го прилагате между два слоя обикновен овлажнител. Също така се нуждаете само от размер на грахово зърно за цялото си лице. Тъй като той е неактивен при излагане на слънчева светлина, не забравяйте да го запазите само за вечерната си грижа преди лягане.

8. Ниацинамид

Ако си имате работа със зачервявания, дразнене или състояние на розацея, ниацинамидът е добър избор. Форма на витамин В3, ниацинамидът помага за успокояване на възпалената кожа и като цяло се понася добре от всички. Допълнително предимство е, че изсветлява епидермиса и предпазва от нежелана пигментация. Търсете тази противостарееща съставка в серуми, кремове и лосиони.

Винаги четете етикета! Съставките трябва да са едно от най-важните неща, които да ви водят в избора на подходящата козметика.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!