Малки тайни за бели зъби

Събуждаме деня с кафе, гоним стреса с цигара, изпращаме вечерта с чаша червено вино. Светата Троица - кафе, цигара и вино пасва идеално на душата, но влияе зле на здравето и красотата. Един от първите индикатори, че прекаляваме с тези три вредни навика е пожълтяването на зъбите.  

Петната по зъбите са наш проблем, не на зъболекаря

Едва ли има човек, който да не иска да има красива и лъчезарна усмивка. За да постигнем това, без да се разделяме с любимите навици, необходимо е да противодействаме на инвазията от тъмни петна със съответните средства за хигиена.

Миенето на зъбите с избелваща паста сутрин и вечер е добро начало. Но за добър резултат е нужен малък набор от продукти с грижа за устната кухина. 

Паста и четка в минивариант

През деня често хапваме и пийваме нещичко между основните хранения. Как са работили майките и бащите ни без кафе машина и машина за вафли е истинска мистерия. След консумация на подкрепяща напитка или закуска, дискретно можем да измием зъбите си с удобна сгъваема четка за зъби. Наличието на тубичка с мини паста за зъби се подразбира от само себе си. 

Сутрин, преди работа, времето е дефицит. Миенето на зъбите с четка и паста е задължителна рутина, заради свежестта и хигиената. Вечерта обаче можем да отделим малко повече от 5 минути за почистване на зъбния емайл и дезинфекция на устната кухина.

Нетрадиционни средства за почистване на зъби

Приятно бягство от традиционните пасти е миенето и почистването с прах за зъби. В редица държави този продукт се радва на висока популярност. Изчиства добре, придава свеж и естетичен вид. Укрепва и полира емайла. Премахва следите от никотин и кафе. Прави повърхността на зъбите ярка и блестяща.

След процедурата, можем да проверим резултата с конци за зъби или флосери (конец, монтиран върху пластмасова дръжка - за по-голям комфорт). Тези почистващи средства ще уловят и премахнат дори най-малките остатъчни парченца от храна между венеца и зъбите, които често остават скрити от обикновената четка и паста за зъби. 

Ако конците не ни допадат, вариант е да ги заменим с интердентални четки за зъби. Представляват дръжчица (отзад) и спирала (отпред). Лесно и гъвкаво влизат в междузъбните пространства.

Езикът също се нуждае от почистване

За да стопираме развитието на бактерии по време на сън, трябва да почистим не само зъбите, но и езика с почистваща четка за език. През деня върху езика ни се натрупва плака, която често е причина за лош дъх и възпаление. Редовното миене на зъбите не е достатъчно за поддържане на добра устна хигиена. Скреперът за език ще почисти повърхността на кожата и ще осигури безопасна антибактериална среда. Бонусите са свеж дъх и защита срещу кариес. 

Последното средство, преди да потънем в прегръдките на Морфей, е почистващата вода за уста. Нейна грижа са венците и превенцията срещу кариес.

Къде сме в списъка с приоритети?

Здравите зъби са естественият наниз от перли на всяко лице. Освен за добро храносмилане, те служат и за красота. Малко е нужно за добрата им поддръжка и ослепителна визия. Толкова други неща губят времето ни - fake news, спам постове на фейсбук “приятели”, които едва познаваме, шопинг, транспорт и т. н. 

Никой друг не заслужава повече от нас първото място в собствения ни списък. Ако потърсим време за себе си, със сигурност ще го намерим. Само с редовни грижи ще продължим да събуждаме деня с кафе, гоним стреса с цигара и изпращаме вечерта с чаша червено вино, а зъбите ще ни служат вярно и дълго. 

Колкото до срещите със зъболекаря... да се доверим на Джони Деп: “Посещения при зъболекаря! Как обичам... да ги отлагам.”

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!