Как да се грижим за лицето си по време на ски ваканцията

Някои очакват празниците с нетърпение, докато други свързват това време на годината единствено със зимните спортове. Писти, бял сняг, лудост и забавление. При такива обстоятелства е лесно да забравите за правилната грижа за кожата, изложена на екстремни условия - студ, вятър, снеговалеж, но и силна слънчева радиация, която е много вредна и в същото време незабележима.

Часовете на ски пистата, освен радост, положителни емоции и сладка умора, могат да имат и доста неприятни последици - изгарянето например! Познато ли ви е? Време е да се погрижите не само за професионално оборудване и топли дрехи, но и за кожата. Изложените части на тялото (лицето, включително устните и ръцете) са силно изложени на отрицателното въздействие на външни фактори при зимните спортове.

Коварно слънце, комбинирано с ниска температура

Често игнорираме ярките лъчи. Слънчево изгаряне? Мислите, че то може да се случи само през лятото, когато прекалявате с твърде дългото излагане на слънце. Междувременно, когато карате ски или сноуборд високо в планината, UV лъчението се увеличава значително. Тогава слънцето се нуждае от много по-малко време, за да повлияе на кожата, а и да не забравяме, че се отразява от снега. В същото време лицето е подложено на вятъра и студа, и е само на крачка от измръзване. Това наистина е непоносимо за кожата… Но какво да правим?

Винаги избирайте защитен крем с хидратиращи свойства и разбира се с най-високия SPF фактор. Лицето трябва да бъде заобиколено от защитен филм, който го предпазва от загуба на влага и изсушаване, както и да е богат и много подхранващ. Естествени масла, липиди, серамиди, масло от шеа, парафин - тези компоненти ще образуват филм върху кожата и ще я омекотят.

Редовното прилагане на зимен крем за лице ще повлияе положително на състоянието на епидермиса, който е естествена бариера за организма срещу неблагоприятните външни фактори. Ако се наруши, това може да отслаби имунитета и да повиши склонността към настинки. Маслените съставки също са необходими, тъй като метаболизмът, забавен през зимата, е пряко свързан с по-малко ефективната регенерация на телесните клетки. Поради това активността на мастните жлези намалява и кожата не е добре хидратирана отвътре - тя става сива, чувствителна и много по-лесно раздразнима.

Добре поддържаното лице не е всичко

Освен защитния крем за лице, козметичният ни несесер трябва да включва и богат крем за ръце и защитен балсам за устни. Добре е да сложите крема за ръце в джоба на якето си, за да може винаги, когато усетите нужда да го нанесете. Струва ви се, че това е напълно излишно, тъй като носите ръкавици? Е, още при първото им сваляне, ще видите как кожата става червена, сърбяща и суха.

Същото може да се случи и с устните ви. Хидратиращ стик с UV фактор или вазелин е задължителен, ако не искате повърхността им да се напука и да се сдобие с болезнена сухота.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!