Няколко ценни съвета за есенната грижа на косата

Есента категорично настъпи, но все още пазим топлия спомен от лятото. Въпреки това, студът вече се усеща и трябва да започнем есенно-зимните приготовления възможно най-скоро. Грижата за кожата е изключително важна, но в никакъв случай не бива да забравяме и за косата.

Прекарали сте целия горещ сезон на слънце. Интензивните лъчи ви осигуриха красивия тен, който така харесвате, но не толкова положителното им влияние може да се види върху кожата и косата. Вероятно, първото на което обръщате внимание е лицето, но прическата също не трябва да се подценява. Когато не е в много добро състояние, връзвате я на висока опашка и бързате към работа. Разбира се, можете да правите това известно време, но когато най-накрая решите да оформите зашеметяваща прическа за парти, например, може да се изненадате неприятно. Предлагаме ви няколко неща, които да направите, за да регенерирате косата и да ѝ върнете красивия блясък.

Стъпка 1: диагностицирайте проблема

Не сте използвали слънцезащитна козметика с филтри, които да предпазват косата и сега не сте доволни, че е суха, накъсана и безжизнена? Трябва да знаете, че и лъчите, и вятърът, и солената (хлорирана) вода допринасят за това, кератиновите връзки да отслабват и пигментът да избледнява. Трябва да се справите с проблема възможно най-скоро.

Стъпка 2: възстановяващо лечение

Много е важно да не започнете веднага с боядисването. Да, знаем, не можете да понасяте от избледнелия си цвят, но ако прибегнете до химическа обработка в това състояние, само ще влошите попложението. Бъдете търпеливи - ако сте старателни, дори половин месец е достатъчно, за да подобрите външния си вид и да осигурите здраве на косата си.

Използвайте шампоан с хидратиращи свойства за ежедневно почистване. Той може да съдържа например масла от макадамия и арган или млечни протеини. Също толкова важен е регенериращият балсам - за предпочитане от същата серия - той ще подсили ефекта на шампоана. Най-важна обаче се оказва добрата маска, която действа най-интензивно и наистина възстановява влакната и ги укрепва. Не забравяйте да търсите в състава кератин.

Важно! Тъй като маската е по-силна, не трябва да я използвате всеки ден, защото може да претовари косата ви. Два (до три) пъти седмично са достатъчни. Обикновено се препоръчва да я държите на главата си за около 5-10 минути, но ако имате време да я оставите под топла кърпа с продължителност петнадесет минути, тогава резултатите ще са още по-добри.

Ценни съвети:

- опитайте се да не използвате препарати, които съдържат изсушаващ алкохол; откажете се от силните фиксиращи лакове по време на терапията;
- непосредствено преди боядисването избягвайте да прилагате продукти за грижа: използвайте маска поне три дни предварително, а балсам - един;
- ако косата ви е наистина в лошо състояние, опитайте професионални средства за укрепване, например подхранващи ампули.

Стъпка 3: освежаващо боядисване

След около две седмици терапия вижте дали косата ви изглежда по-добре, дали кичурите са по-меки, по-гладки и без нцъфтели краища. Ако резултатът е положителен, чак тогава посегнете към боята. Разбира се, можете да отидете в салон, но модерните оцветяващи кремове са толкова безопасни (предимно вече без амоняк) и лесни за използване, че със сигурност ще можете да се справите с процедурата и у дома.

За побелелите коси изберете перманентни бои, които издържат до осем седмици. Ако искате само да освежите нюанса, използвайте полуперманентни, които се запазват почти толкова дълго, но са по-слаби и вместо три или четири тона променят цвета с два. Също така силно препоръчваме формули, обогатени с полезни масла, които едновременно подхранват косъма и предпазват от вредни химикали.

И не забравяйте, че след боядисването, грижите трябва да продължат. След него редовно използвайте, ако не маска, то поне балсам. За предпочитане е той да бъде предназначен за боядисана коса, защото предпазва цвета от избледняване и задълбочава пигментите, които ефектно ще блестят на светлината. А, когато мечтаете да задълбочите оттенъка или бързо да скриете корените, заложете на тониращ спрей. 

За да изглежда косата ви винаги перфектна не е нужно много - просто въведете няколко основни козметични продукта в ежедневието си и си създайте добри навици при боядисване.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!