Защо косата ни пада и как да спрем това?

В сезона, когато ни се струва нормална загубата на няколко косъмчета, нека обърнем внимание на косопада. Причините за него могат да бъдат различни - от начин на живот до генетична предразположеност. Все пак, специалистите определят, губенето на 50-100 косъма на ден за нормално.

Косопадът е изключително срещан проблем - 1 на всеки 3 жени се сблъсква с него, поне веднъж в живота си. Така че, ако забелязвате все повече косъмчета върху четката, леглото и пода, не се притеснявайте, косата ви ще възвърне здравината си! Но какво поражда този проблем и как да ускорим възстановителния процес?

 Кои са възможните причинители?

 Начинът на живот е един от основните фактори. Това включва:

  • Прекомерно третиране на косата
  • Използването на груби продукти, като лак за коса със силна фиксация или козметика за временна промяна на цвета
  • Стрес - той е свързан с повишаването на хормони като кортизола. Високите нива могат да убият новите косми, които се опитват да пораснат
  • Връзвате косата си високо и стегнато
  • Организмът ви има липса на желязо, фолиева киселина и други минерали

Освен наследствен, проблемът може да се дължи и на медицински причини. Например:

  • Спрели сте да приемате противозачатъчни хапчета
  • Наскоро сте родили
  • Лекувате автоимунно заболяване
  • Имунната ви система е понижена
  • Загубили сте доста килограми за кратко време

Как бързо да преборим косопада?

Масаж на скалпа

Това е най-лесният и безплатен метод, който сериозно може да подобри състоянието на косата ви. Докато я измивате, нежно масажирайте с върховете на пръстите си. Така ще стимулирате притока на кръв, който насърчава действието на клетките.

Шампоан против косопад или шампоан за фина коса

Действието им носи двоен ефект. Специалните формули придават обем, което ще подобри структурата и плътността на прическата ви. Освен това в състава им обичайно са включени витамини и аминокиселини, които гарантират здрав скалп и растеж на косата с течение на времето. За най-добри резултати бихте могли да се консултирате с лекар, който да ви предпише медицинска козметика.

Протеин

Косъма е изграден от протеини, затова е добре да приемате по-голямо количество, когато се храните. По 120 гр. в закуската и обяда ви са напълно достатъчни.

Хранителни добавки

Изискванията на косата са уникални и някои от тях можете да набавите само чрез прием на витамини. За най-добри резултати е добре те да бъдат комбинирани с подходяща здравословна диета. Потърсете съставки като цинк, витамин C, витамин D3, витамин B12, мед, селен, цинк, и есенциални аминокиселини. Omega-3 и Omega-6 са мастни киселини, които тялото ни не може да произведе, затова трябва да ги доставим на организма ни отвън. Омега-3 се съдържа в рибата, докато Омега-6 може да бъде открит в растителните масла. Ако обичайно не консумирате такава храна се консултирайте с лекар, който да ви препоръча добавка.

Обмисляйте прическите си

Обожавате високо вързаната опашка или силно пристегнатия кок? Следващия път когато посегнете, за да ги оформите, помислите! Прически, които упражняват сила и напрежение в корените не са добра идея.

Добре е да знаете, че само един продукт не би могъл да ви помогне да преодолеете косопада. Общото ви здраве и диета също са от голямо значение. Обръщайки внимание на всичко това ще постигнете добри резултати.

Спрямо естествения цикъл на растеж на косата, специалисти обясняват, че са необходими около 6 седмици, за да видите подобрение. Бъдете търпеливи и не се отказвайте!

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!