Арабските парфюми: дар от Ориента

Парфюмите имат притегателна сила, която лесно може да предизвика химия между двама души. Винаги сме в търсене на този, който да ни открои. Да се превърне в нещо разпознаваемо, с което да бъдем свързвани. Нужен ни е наситен и отличаващ се аромат от всички, които сме усещали досега. Арабските парфюми, придобиващи все по-голяма популярност, са точно такива. Коя е причината за омайното им ухание, разказваме в следващите редове.

Ухание от “Хиляда и една нощ”

Един аромат може да събуди спомен, може да предизвика истинска страст, а може и да разказва истории. Парфюмите, създадени в арабските страни, ни завладяват със своята притегателна сила, която действа като афродизиак. Този ефект се дължи на една изключително ценна съставка. Уд или агарово дърво е изпъкващата нотка, която придава познатата ни наситеност. 

Известно като “черно злато” или “дървото на боговете”, то завладява всеки, който вдъхне аромата му. Използвано първоначално в религиозните ритуали, то се превръща в скритото съкровище в арабските традиции за създаване на аромати. Нотките на уд се носят из ветровете на пустинята още от първите векове с възникването на Исляма. Точно тогава персийците и арабите възраждат традицията за създаване и използване на личен парфюм под формата, в която го познаваме днес. 

Тънкостта на аромата

Арабските парфюмерийни къщи имат особено отношение към подбора на съставките, влизащи в една композиция. Всяка една е избрана внимателно и преценена по съвместимост с останалите. Напасването на връхните, сърдечни нотки и базата в един от най-луксозните и известни брандове Amouage е истински ритуал, а финалният резултат е неописуемо с думи удоволствие за сетивата. Традиционните за ориенталските аромати съставки, които откриваме почти във всяка композиция са:

  • уд/агарово дърво
  • мускус
  • мира
  • роза дамасцена
  • амбър
  • жасмин
  • тамян

Всеки един от тези уханни компоненти е загатнат или е превърнат в акцент на композицията. И докато при мъжките парфюмни води и унисекс ароматите не е никак странно да откриваме доминиращи тонове на тамян, подправки и агарово дърво, то царицата на цветята може да бъде открита както в дамските аромати, така и във всяка от останалите две категории. Акордите на роза дамасцена допълват по завладяващ начин опушения аромат на тамяна. Точно по тази причина е една от най-ценените съставки в Султанат Оман. Парфюмната къща Amouage е създадена именно там, с първоначалната идея да твори подаръци от краля за неговите гости.

Съкровището на пустинята

Вдъхнете ли от омайните нотки на амбър, допълнени от мускус и обгърнати в розова пелена, не е трудно да си представите как пясъчните бури в пустинята ви застигат, босите ви крака потъват в тази фина пудра с цвят на карамел, а парещите лъчи на слънцето докосват кожата. 

И докато някои парфюмни води залагат на уникални композиции, други могат да претендират да бъдат истински съкровища. Те съчетават интензивността на ароматното масло, неподправения дъх на агар, роза и сандал и впечатляващия дизайн на бутилката, напомняща на вълшебната лампа на Аладин.

Не ви е нужно летящо килимче, за да изживеете магията на арабската нощ. Изберете своя аромат и се отправете на пътешествие из магнетичните страни от Ориента.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!