Златото и среброто в козметиката

Използването на злато и златни частици става все по-популярно в козметиката. Добавят се към растителни екстракти за получаване на различни козметични продукти. Днес компаниите използват нанозлато, фитозлато и биозлато. Благородният метал, от който се изработват бижута и произведения на изкуството не ръждясва от вода и е устойчив на корозия, затова се използва в медицината и за производство на високотехнологични детайли в промишлеността. Но как действа за запазване на младостта и красотата ни? 

Със своите противовъзпалителни свойства златото се бори със свободните радикали, стимулира регенерацията на кожата и обновяването на клетките. Доказано силен антиейдж компонент, който стяга и изглажда кожата. При зряла и застаряваща кожа подмладяващият ефект е значителен, тъй като моделира и оформя контура на лицето. Добавено във формулите на различни кремове - за лице или около очите, серуми, маски, пачове, шампоани, гелове за почистване, балсами и тонери - подпомага проникването на кислород в кожата. 

Способства за по-добрата циркулация на кръвта, която циркулация активизира метаболизма и извежда токсините от тялото. Частиците злато, добавени в козметичен продукт, стягат кожата, правят я по-еластична, фините линии са изгладени, тенът е озарен, епидермисът - хидратиран. Изключително ефективно, златото е средство и за лечение на пигментации и лунички. Грубата, отпусната и суха кожа, в която балансът влага/ масло е нарушен се регенерира, а по-доброто усвояване на хранителни вещества е факт.

Среброто в козметиката се използва най-вече като антибактериално средство във вид на сребърни йони и сребърни наночастици. Не позволява развитието на микроби, балансира секрецията на себум и регулира хидратацията на кожата. Предотвратява възпаления, ускорява регенерацията. Предпазва от прекомерно изпотяване и регулира работата на жлезите, затова е и чест гост в антиперспирантите и дезодорантите за крака. Приложено във вид на балсам или крем, среброто действа като защитна обвивка, убива бактериите, които целят да проникнат в епидермиса.

Среброто неутрализира повече от 500 вида вируси и бактерии. При контакт с въздуха обаче бързо се окислява и губи част от полезните си свойства. В медицинската козметика средствата със сребро са изключително ефективни за справяне с възпаления и гъбични инфекции. Във формулите на козметика с антибактериални и антисептични свойства можем да открием среброто като активна съставка или във вид на консервант - за удължаване срока на годност. Широка употреба има като превенция на акне с бактериален произход.  Тоник за лице на основата на сребро регулира секрецията на себум, унищожава кожните бактерии и предотвратява поява на възпаление и акне, забавя стареенето и появата на бръчки. 

Използването на шампоани, душ гелове, кремове и лосиони за тяло със сребърни йони е превенция срещу трудно лечими кожни проблеми.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!