Грижим ли се ефективно за скалпа и косата?

Пандемията ни накара да осъзнаем колко често несъзнателно докосваме лицето си, очите, устата и носа като разпространяваме микроби. По същия начин много пъти през деня докосваме и косата си. Някои момичета постоянно я докосват, за да са сигурни, че прическата им не се е развалила. Когато пък косата е пусната, от движенията на тялото и главата непокорните кичури се заплитат едни в други, което предизвиква лек сърбеж по скалпа. Следва несъзнателно почесване с нокти, без ръцете да са измити и бактериите полепват по скалпа. 

Разпространението на бактерии предизвиква дразнене и сърбеж, поради това трябва да опитаме да контролираме всички тези вредни навици и да започнем да уважаваме и пазим косата така, както пазим лицето си. Размножаването на бактерии води до зачервяване и дразнене, обилен пърхот, дерматит, гъбички по скалпа или екзема. В много продукти за коса е включен антибактериален елемент като част от състава. Такива шампоани, лосиони, серуми или маски за коса се борят за смекчаване на свръхпроизводството на определени бактерии и гъбички по скалпа и дължините, които могат да причинят проблеми.

Необходимо ли е да използваме антибактериални продукти за коса? Ако скалпът ни е здрав, няма сухота или дразнене, вероятно не се нуждаем от антибактериални продукти. Но ако изпитваме дискомфорт и сърбеж, явно нещо не е наред и можем да го неутрализираме като използваме антибактериални почистващи продукти - душ гел или лосион. Но не бива да прекаляваме с тях, защото може да нарушат баланса в микрофлората на скалпа и това да доведе до изсушаването му.

Редовната грижа включва ексфолиране и почистване на скалпа, за да се премахнат натрупаните замърсявания. Скрабовете и четките за разресване и масажиране вършат чудесна работа. За да имаме здрав скалп не трябва да се прекалява с продукти, в чийто състав е включен активен въглен, сурови детергенти и сулфати, които могат да пресушат и да раздразнят кожата на главата. Ако изпитваме леко дразнене или забележим сухи люспи, помагат съставки с естествени антибактериални свойства като масло от чаено дърво, кокосово масло, а също и мед от манука. Продукти с кетоконазол, цинков пиритион и селенов дисулфид също имат противогъбични свойства. 

При прекалено често миене на косата с почистващи средства, които я лишават от необходимата влага, организмът ще компенсира, като произведе повече себум и пърхот, а това определено ще създаде дискомфорт. Добре е да се използват средства за коса, които облекчават сърбежа, успокояват и хидратират скалпа, за да му дадат необходимата влага. В горещия сезон много момичета излизат от къщи с мокра коса и часове наред тя остава влажна, вързана на опашка. Влагата в косата и горещото време са отлична предпоставка за образуване на гъбички. Ако ви се наложи да излезете с мокра коса, поне не я връзвайте, за да изсъхне по-бързо. 

В случай, че през деня работим на място, където е много топло, по-добре е да вържем косата на опашка или кок, отколкото да я мокрим, за да ни държи хладно. Не бива да забравяме поне веднъж в седмицата да почистваме четките за коса и гребените, които използваме. Премахването на микроби, себум и прах, мъхчета и мъртви клетки, натрупани между зъбците, е задължително. Особено ако използваме често гелове, помади и лакове за коса.

Ето и няколко начина за почистване на четките и гребените в домашни условия: 

- накисваме четката за коса в съд с топла вода, към която са добавени няколко капки шампоан и малко сода за хляб - със стара четка за зъби изтъркваме мръсотията, след което уредът се изплаква;

- смесваме топла вода и оцет в съотношение 50/50. Четката се напръсква и се оставя да престои 10-20 мин. (може да се постави в найлонов плик, за да се предотврати изпаряването на разтвора). Изтъркват се зъбците и основата, за която са захванати. Изплаква се под течаща вода;

- четките, които имат т. нар. възглавничка за основата на бодличките им, са по-особени, тъй като под възглавничката може да влезе вода и да се задържи по-дълго, а това да предизвика гнилостни процеси. След измиване оставяме да изсъхне напълно.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!