Кой метод за епилация да изберем

Пролетта дойде, топлото и хубаво време предстои. Много скоро ще захвърлим якетата и ботите и ще минем направо на тениски и сандали. Готови ли сме да облечем късия ръкав и да се разголим? Плътните дрехи и работата от вкъщи позанемариха грижата ни за супергладка и мека като коприна кожа. Време е обаче да се подготвим за всички хубави дни и срещи, които ни предстоят. 

Епилацията на тялото отдавна вече не е разкрасяваща процедура само за жени. Мъжете също искат да премахват нежеланото окосмяване по тялото си. Какво обаче трябва да имаме предвид преди да изберем един или друг метод?

Депилатоар

10 минути след нанасяне на крема участъкът е готов за депилиране. По кожата се минава с шпатула и бързо се обработват големи зони. Гладкостта е временна, след 5-7 дни косъмчетата отново израстват. Хората с чувствителна кожа, порязвания или слънчеви изгаряния трябва да бъдат внимателни когато използват такъв тип продукт.  Крем депилатоар или гелът за епилация съдържат съставки, които разтварят кератина. Може да се усети леко пощипване. Преди нанасянето кожата трябва да е чиста и суха. Ако имаме крем или лосион, техните съставки могат да предизвикат нежелани реакции при смесване с депилатоара и да се получи раздразнение или зачервяване. Тест за чувствителност към препарата (в сгъвката на лакътя) ще ни спаси от нежелани реакции. Този метод не се препоръчва за хора с чувствителна кожа, склонни към алергии и др. кожни заболявания.

Самобръсначки

Повечето хора имат нисък праг на чувствителност към болка, затова нямат против да отстраняват досадните косъмчета на всеки 2-3 дни, стига да не ги боли. Тук асистират гел за бръснене или пяна, тъй като създават филм върху кожата, позволяват плавно минаване на бръснача по повърхността. Съставките успокояват преди и по време на процедурата.

Бръсненето под душа е лесно и бързо, особено с електрическа самобръсначка - косъмчетата падат и се отмиват. След края е полезно да се полеем със студена вода, порите по-бързо ще се затворят. Това предотвратява опасността от бактериално възпаление. Враснали косъмчета започват да растат под кожата след ден-два. За да ги накараме да се покажат, можем преди бръсненето да обработим зоните със скраб за тяло или с ексфолираща ръкавица. Така ще освободим врасналите косъмчета и ще ги премахнем. Внимание - ако използваме ръчна самобръсначка, а ножчето е старо или е натрупало засъхнали остатъци пяна или гел от предишно бръснене, има голяма вероятност да възпалим нежната кожа. Чистотата на инструмента е важна, а за всеки случай след процедурата е добре да намажем тялото с дезинфекциращ лосион, след което с успокояващ балсам...

Кола маска

Кола маската ще предотврати поникването на косъмчета за месец-два. Преди употреба не трябва да сме нанесли крем, защото няма да допусне плътен контакт между восъка и епидермиса. При този метод заедно с косъмчетата се отстранява и горният слой от мъртви кожни клетки. След процедурата с кола маска кожата е мека и много нежна. От големината на лентата зависи силата на болката. Излишно е да подчертаваме, че отлепването е рязко в посока обратна на растежа. Накрая мястото се третира с балсам за след депилация. Той ще хидратира и успокои чувствителната стресирана кожа. При кола маска много клетки на повърхността се отстраняват, а с част от тях и естественото масло в горния кожен слой. Затова е важно след епилация да хидратираме посредством лосион с успокояващи компоненти.

Епилатор

Онези от нас, които нямат проблем с леката болка - могат да се доверят на епилатор. Ефектът ще трае поне месец. Уредът има множество пинсети, които отскубват косъмчетата от корена и осигуряват дълготраен резултат. Усеща се болка по време на процеса, като тя е по-незначителна при отскубването на по-къси косъмчета. Постоянното дърпане на косъмчетата може да разтегне кожата и да намали нейната еластичност, особено на по-нежните и деликатни места като бикини зоната и подмишниците. 

IPL

IPL / фотоепилатор - тук светлинната вълна действа само върху клетките на косъма, унищожава корена и трайно обезкосмява, осъществявайки полуперманентна епилация в домашни условия. Дори само една процедура значително разрежда окосмяването. Около 10 процедури са необходими за тотално обезкосмяване. Болката е по-лека от тази при електрическия епилатор и кола маската. След епилация мястото е добре да се намаже с охлаждащ гел или друг продукт, за да бъде кожата успокоена. В близките часове след фотоепилация избягваме слънце и продукти за пилинг. Подходяща е за хора с нисък праг на чувствителност към болка.

Лазерна епилация

Специалистите я сочат като най-сигурното и трайно обезкосмяване. При нея се унищожават само космените фоликули, без увреждане на кожата. Болката и времето за обезкосмяване са сведени до минимум. Чувството когато се въздейства върху косъма е като леко убождане. Тук е необходимо процедурата да се повтаря на редовни интервали през 4 - 6 седмици. Достатъчни са 5 до 6 процедури. Ако обаче искаме да имаме гладка кожа през лятото, трябва да започнем сеансите месеци преди това.

Да посрещнем новия сезон с нова кожа и самочувствие, нови планове и надежди за най-хубавото, което предстои.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!