Скраб - тайната на сатенената кожа

Всеки мечтае за кожа от сатен, но малцина имат тази привилегия. За повечето от нас тя има висока цена, свързана с грижи и средства, основна част от които заема ексфолирането със скраб за лице.

Премахването на мъртвите клетки от най-горния слой на кожата е важна стъпка към красотата. Освобождаването от себум, замърсявания и остатъци от грим продукти, увеличава навлизането на кислород. Пигментацията и появата на пори се минимизира, стимулира се производството на колаген. Кожата е по-гладка, по-чиста и по-сияйна, а ефектът е видим веднага. 

Защо да използваме скраб?

Много от мъртвите клетки остават върху епидермиса, запушват порите и образуват фини линии. Проникването на всички продукти в грижата за кожата става по-трудно, заради неотстранените микрочастици. Отрицателният ефект се изразява в намалената ефективност на лосиони, кремове, масла и серуми.

Дълбокото почистване се извършва с кремообразни продукти, съставът на които включва ексфолиращи частици  или гранули. Те нежно премахват мъртвите клетки от кожата. Смлени семена, черупки от костилки на плодове, захар, ориз, кафе - всички те са естествени и не причиняват раздразнения и алергии. Най-нежно действа скрабът с кръгли частици. 

Скрабовете са особено препоръчителни при мазна и суха кожа. С тяхна помощ изсъхналите кожни люспи от повърхността падат, а петната намаляват.

Внимание! Специалистите препоръчват да се избягват прекалено абразивните физически ексфолианти със сурови зърна, захар или сол. Твърде честата употреба на скраб, особено при силен натиск, води до обратния ефект. Кожата губи естествената си защитна бариера, става податлива на възпаления и инфекции.

Ексфолианти - киселини

Много хора прибягват до химически ексфолианти - препарати, чийто състав е на базата на химикали (като салицилова киселина и ретиноиди). Химическите елементи разкъсват връзките между мъртвите кожни клетки, за да се освободи горният слой кожа и на негово място да се покаже нов. Ексфолиантите навлизат много по-дълбоко в порите. Това е причината химическият пилинг да бъде предпочетен от хора с кожа, склонна към акне.

 

Едни от най-популярните ексфолианти са AHA (алфа хидрокси киселина/ плодова киселина) и BHA  (бета хидрокси киселина). Те проникват дълбоко и премахват всички мъртви слоеве. След употреба с продукти, съдържащи AHA и BHA кожата изглежда по-млада и нежна. 

AHA киселината намалява видимите петна от слънце и дълбочината на бръчките. Подходяща е при суха кожа. BHA киселината прониква директно навътре в порите. Действа не само върху повърхността, но и в дълбочина. Успешно разтваря мазнини и има бактерицидно действие, особено при акне. Отделя мъртвите клетки и стяга разширените пори. AHA и BHA киселините успешно се борят с мазната кожа и запушените пори. Действат благотворно и възстановяват текстурата на кожата като заличават стари следи от белези.

Колко често да нанасяме скраб?

За хора, които нямат проблемна кожа - веднъж седмично е напълно достатъчно. Потребители с по-мазна кожа могат два-три пъти в седмицата да използват скраб за лице като го нанасят върху влажна кожа с леки кръгови движения, избягвайки силен натиск.

Непосредствено след процедурата слънцезащитният крем за лице е задължителен, тъй като новият слой кожа е много чувствителен и уязвим на слънчевите лъчи.

Четките за почистване на лице ексфолират в пъти по-ефективно от нанасянето на скраб с ръце. Те са особено подходящи за мазна кожа.

След ексфолиране е необходимо да се пристъпи към хидратация и подхранване - с кремове, серуми  и масла, съдържащи хиалурон, мед и жожоба.

Сатенената кожа не е мит или физическа характеристика само на звездите от екрана. Тя е трудно достижима, но не и невъзможна за всеки, който може да отдели няколко минути в седмицата за себе си.

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!