Белези от акне, тъмни петна и пъпки - подновете кожата си с куркума

Вероятно вече сте чували за невероятните способности, които притежава куркумата - тя изсветлява кожата, минимизира тъмните петна, елиминира акнето, успокоява възпаленията, сякаш действа като магическа пръчка.

Куркумата е естествен антиоксидант и притежава противовъзпалителни свойства. Тя се бори със свободните радикали, които са причина за образуване на фини линии, като доста често могат да доведат до силно увреждане на епидермиса.

Ако всичко до тук ви звучи вълнуващо, не бързайте да покривате лицето си с куркума. Това само ще направи кожата ви жълта, а никой не търси такъв ефект! Добре е да добавите някои успокояващи, хидратиращи или лечебни съставки, а за ваше улеснение сме подготвили 3 страхотни рецепти. Те са бързи, не изискват много време и компоненти, а резултатите ще са впечатляващи само след няколко седмици, обещаваме!

Маска против акне

Нужни са:

  • 2 с. л. куркума на прах
  • 1 с. л. оризово брашно или брашно от нахут
  • 2 с. л. прясно мляко (за мазна кожа) или масло от маслина, кокос или бадем (за суха кожа)
  • 1 с. л. мед    

Медът ще допълни антибактериалните и противовъзпалителни свойства на куркумата. Освен това, той има способността да задържа влага в кожата. Още по-хубавото е, че можете да приспособите рецептата спрямо типа епидермис, за да бъде ефектът наистина положителен. Ако се опитвате да преборите проблемите, свързани с така досадното акне, придържайте съм към тази маска - тя ще успокои и минимизира пъпките. Нанесете я по цялото лице, като избягвате областта около очите и оставете за 15-20 минути. Отмийте, като използвате обичайния си почистващ продукт и завършете с хидратиращ крем.

Маска, бореща се с белезите от акне

Нужни са:

  • 2 с. л. брашно
  • 1 ч. л. куркума на прах
  • 1 с. л. бадемово масло
  • 3 с. л. прясно мляко

Важно е да отбележим отново, че куркумата лесно може да оцвети лицето ви, затова е нужно към съставките да бъде добавено масло, което да служи като бариера. Освен че служи като щит, бадемовото масло ще омекоти и успокои раздразнената кожа, благодарение на високите си нива витамин E. Смесете всички компоненти, докато получите гладка и кремообразна текстура (не твърде течна) и нанесете върху лицето. Оставете за 15 минути и отмийте.

Успокояваща маска за чувствителна кожа

Нужни са:

  • 1 ч. л. куркума на прах
  • ½ ч. л. алое вера гел
  • 1 ч. л. розова вода

Гелът от алое вера е истинско спасение за чувствителната кожа - той успокоява зачервяванията и възпалението, а розовата вода има мощни противовъзпалителни свойства. Сместа ще бъде доста течна, не очаквайте маската да бъде гъста. Нанесете я върху лицето и оставете за 10 минути, след което отмийте с вода.

Ако вече е възникнал въпросът: “В тази рецепта липсва масло, куркумата няма ли да остави своите следи върху кожата?” - нанесете любимото си масло преди да приложите маската или добавете няколко капки от него в сместа. Изберете маслото, което действа най-добре на кожата ви. Ако нямате такива притеснения, заложете смело на основната рецепта, възможността епидермисът да поеме от цвета на куркумата в този случай е минимален.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!