Мокра коса - какво не бива да правим с нея? Най-честите грешки!

Стараете се да си осигурявате всичко най-добро в грижата за вашата коса? Това със сигурност е така, но е много вероятно да правите поне една от най-честите грешки - може би напълно несъзнателно и то дори докато е още мокра.

Знаете ли, че мократа коса е доста слаба? Трябва да имате предвид това и да си го повтаряте всеки път, когато се изкушавате от старите си навици. С мокрите кичури трябва да се борави с особено внимание - в противен случай те лесно ще се увредят, а вие не искате това.

Любопитни ли сте кои грешки допускате вие?

1. Разресвате косата веднага след излизане от банята

Всички знаем, че това не е най-правилното решение, но въпреки това го правим. Разплитането на възелчетата в този момент не е никак добра идея. Така лесно можете да накъсате косата и да предизвикате голямо количество паднали косми. Най-добре е да я оставите да изсъхне сама. Ако обаче нямате тази опция, изчакайте известно време, докато поеме част от влагата и след това внимателно разделете с пръсти. Напръскайте със спрей, улесняващ разресването и вземете гребен с широко разположени зъби - така ще избегнете увреждане. Най-подходящи са дървени или нефритени, както и четки с естествен косъм.

Важно: първо започнете с връхчетата и след това срешете цялата дължина на косата. Ако кичурите са много заплетени, не ги дърпайте със сила - изчакайте да изсъхнат напълно.

2. Стилизирате мократа коса с горещи уреди

Докато косата ви не изсъхне напълно, не бива изобщо да посягате към пресата и машата. Така не само ще я предпазите от изгаряне и много сериозно увреждане, но и ще съхраните красотата и блясъка ѝ. Има устройства, които производителите гарантират, че са подходящи за използване на мокри кичури. Ако обаче не избършете косата старателно с кърпа или не я третирате предварително със сешоар, съществува риск напълно да я унищожите. Заслужава ли си да експериментирате?

3. Не използвате термозащитна козметика

Ако за своята прическа използвате горещи уреди, задължително трябва да имате спрей с термозащита в козметичния си арсенал. Това е продукт, който се прилага непосредствено преди досега с пресата или машата. Той предпазва от увреждане и намалява чувствителността към високи температури (обикновено до 230°C).

Професионалната мъгла съдържа компоненти като кератин и коприна, които образуват филм на повърхността, предпазващ от прекалената топлина. Благодарение на това косата винаги е хидратирана и изглежда здрава.

4. Връзвате или прекалено много стягате още мократа коса

Всички плитки и опашки трябва да се правят само на суха или леко влажна коса. През първия час след измиване избягвайте стегнатите гумени ластици (особено тези с метални елементи) и фиби за коса, тъй като те могат да повредят структурата на косъма.

Знаем, че резултатът ви изкушава - правите плитка преди сън и на сутринта се събуждате с красиви къдрици. Помислете обаче дали си струва да си играете с огъня. Макар лесен и приятен метод, в дългосрочен план може да доведе до нацъфтели краища, накъсване и косопад.

5. Лягате си с мокра коса

За съжаление, това е един от най-популярните и в същото време сред най-големите грехове в грижата. Тъй като изсушаването с горещ въздух не е добре за косата и сте се къпали непосредствено преди лягане, не ви остава нищо друго, освен да скочите в леглото, нали? И това е грешка!

Веднага след душа внимателно масажирайте главата си с кърпа, за да абсорбирате влагата (можете да заложите и на специален тюрбан). Не търкайте силно, защото по този начин ще увредите структурата на косъма. След това вземете сешоара, но използвайте хладния въздушен поток (струва си да инвестирате в устройство с йонизация, което естествено изглажда косата и ѝ придава блясък). За да го направите по-бързо, първо се съсредоточете върху корените и едва след това преминете към дължината.

А, ако предпочитате да оставяте косата да изсъхне по естествен начин - движете се повече, не стойте на едно място. Така ще ускорите процеса.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!