Срок на годност - какво се случва след него и как да го проверим?

Нека бъдем честни, кога закупихте последната си пудра? А от колко време използвате любимите си сенки за очи? Началото на новата година е супер удобен момент да отделим малко време и да проверим срока на всичко в козметичния шкаф. Знаем, че понякога е трудно да се разделим с козметиката си, особено когато сме похарчили доста пари за нея, но не правете компромис с качеството!

Какво се случва с грима, когато вече не е годен?

1. Консистенцията може да се измени

След известно време спиралата ще се сгъсти, а консистенцията на фон дьо тена ще се промени. Това се дължи не само на изминалото време, но и на натрупаните бактерии, и окисляване.

2. Пигментацията няма бъде така наситена, както преди

Ако си мислите, че цветовете на палитрата, която използвате в последните 5 години, са се променили, не се заблуждавате. Това е сигурен знак, че е време да се разделите с нея, преди да сте навредили на здравето си.

3. Ефективността се променя

Това важи особено за козметиката с добавен SPF. Слънцезащитата губи своята сила и по този начин подлагате кожата си на риск.

Професионални съвети за проверка на срок на годност:

  • Съгласно европейското законодателство, всички козметични продукти притежават указан срок на годност. Ако сте забелязали, че някои от продуктите нямат такъв, това е защото, по закон тези без обозначена дата са годни над 30 месеца, от момента на производство.
  • Виждали ли сте върху етикети изобразено бурканче с отворен капак? Това показва колко месеца след отваряне е подходящо да използвате продукта. След този срок е по-добре да го изхвърите, тъй като вече е загубил първоначалните си свойствата.

Знаете ли, че можете да проверите датата на производство много лесно? Нужен ви е само козметичен калкулатор като http://checkcosmetic.net/ - можете да намерите онлайн и други подобни. Въвеждате бач кода (намиращ се върху опаковката) и получавате подробна информация относно дадения продукт.

Какво се случва с лицето ви, когато използвате грим с изтекъл срок на годност?

1. Появяват се несъвършенства

Употребата на негодни продукти води до зачервяване, обриви, образуване на комедони и запушване на пори. Бъдете особено внимателни с козметиката, която нанасяте с пръсти - при всяка употреба пренасяте голямо количество бактерии, които се превръщат във възпаления върху лицето ви.

2. Получават се инфекции

Очните линии и спиралите са продуктите, които трябва да подменяте на всеки 3-6 месеца. Тъмните им опаковки, задържащи влага и това, че са в чест контакт с очите, създава идеална възможност и среда за размножаване на бактерии. Използването им след срока им на годност води до голям риск от развитие на инфекции като конюнктивит.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!