Приятел или враг е зимното слънце за кожата

Зимата е сезонът, в който атмосферните условия влияят изключително негативно върху кожата ни. Студът, ниските температури, вятърът и сухият въздух допринасят за цепенето на устните, изсушават и стягат лицето. Не бива да подценяваме тези фактори и едва след пораженията, причинени от тях, да търсим средства за неутрализиране на пагубното им действие. Трябва превантивно да се погрижим за кожата, само така ще запазим нейната младост, свежест и красота.

В студения сезон от навременна грижа се нуждаят най-вече откритите части на тялото - лицето и ръцете. 

Лицето и зимата

Лицето е визитката на всеки човек. Резюме на цялата ни личност. Лицето дава индикация колко държим на себе си и своя външен вид, в какво здраве и настроение сме. Никое съвременно момиче не бива да пренебрегва този универсален код за достъп към света на другите. Не само когато излизаме навън, но и когато сме у дома, кремът за лице ще предпази кожата ни от изсушаване и дехидратация. Вкъщи въздухът е сух. Парното, климатикът, печката тихо, но упорито влияят индиректно върху състоянието на нашата кожа. Когато излизаме навън можем да се предпазим с по-плътни и мазни кремове за лице. Те ще създадат бариера за атмосферните условия като съхранят влагата за дълго. Зимният крем за лице съдържа всичко, от което кожата ни се нуждае.

От какво се нуждаят устните през зимата

Важна част от лицето са устните. За да не се лющят и напукват, може да се грижим за тях като ги мажем с балсам за устни или вазелин. Разбира се, не пренебрегваме червилото, но първо нанасяме балсама или вазелина, изчакваме няколко минути докато попие добре, след което поставяме финален щрих и цвят с червило. Балсамите с глицерин са много популярни, както и тези с пчелен восък. Вазелинът от своя страна може да се използва за омекотяване не само на устните, но и на други части от тялото - като лакти, колене и пети.

Красиви и здрави ръце през зимата

Често забравяме ръцете си. В бързината нямаме време да чакаме кремът за ръце да попие, тъй като, за разлика от лицето, ръцете непрекъснато са в действие. Обличаме се, заключваме, хващаме дръжки на врати, плащаме, работим. Всичко това е немислимо без верните и неуморни ръце. Обичайните кремове за ръце не отнемат повече от 5 минути за попиване. Ако след намазването потрием ръцете една в друга, материалът ще се абсорбира по-бързо. 

Балсамът за ръце също може да бъде добър избор. Омекотява, предотвратява изсъхването и работи за справяне със загрубялата кожа. Много от балсамите са полезни и за ноктите. Чудесна възможност да си осигурим грижа за кожата през зимата е употребата на зимен комплект с козметика, съчетаващ няколко продукта от една и съща марка.

Витамин D - слънчевият дар

Като цяло огромна част от нас имат дефицит на витамин D. Този витамин е изключително важен за усвояването на калция чрез храната, за здрави кости, сърдечно-съдова система, висок имунитет и понижаване на депресията. Тялото ни набавя 10% от витамин D чрез храната. Останалите 90% идват от слънцето. 

Винаги когато можем, през зимата трябва да излагаме кожата си на слънце. Макар за по 15-20 минути, без каквито и да е козметични средства, спиращи потока от лъчи. Слънцезащитните кремове са създадени, за да стопират проникването на UV лъчите с цел да не получим петна и изгаряния. Ако не сме високо в планината през зимата, малко вероятно е в големия град да се сдобием със слънчево изгаряне. В случай, че се боим от пигментация, може да ползваме крем за лице с по-нисък фактор - до 30. 

Слънцето е също като нас. Има своите положителни и отрицателни качества. Ние решаваме как да се възползваме от едните и предпазим от другите. Едно обаче е сигурно - то може да съществува без нас, ние без него - не. Неслучайно малките деца когато рисуват, най-често изобразяват слънцето, защото, без да са учили, на подсъзнателно ниво знаят, че то е също толкова жизнено важно колкото мама и татко. 

“Пусть всегда будет солнце...” 

 

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!