Зимно подхранване: 4 важни витамина за здрава кожа

Зимният период води често до промени в състоянието на кожата ни. Тя става суха, лесно податлива на раздразнения и зачервяване. Рязката смяна на температурата е причина за обостряне на куперозата и червените мрежи по лицето се засилват.

През това време на годината е важно да приемате достатъчно витамини. Ето и няколко предложения от нас, които са насочени към предотвратяване образуването на тъмни петна, зачервяване, бръчки, лющене и прекомерна сухота.

Приемани под формата на хранителни добавки, приложени локално с помощта на козметични продукти или и двете - решавате вие!

Добавете тези 4 витамина в зимната си грижа и постигнете оптимално здрава кожа.

  • Витамин D

Допълнителното му набавяне през зимата е много важно. Той се произвежда, когато слънчевата светлина е абсорбирана от кожата и помага за създаването на здрави клетки. Влияе силно върху тонуса и дори често се препоръчва при лечение на псориазис. Локалното му приложение намалява възпаленията и раздразненията.

По време на бременност или над 70-годишна възраст, приемането му като хранителна добавка трябва да бъде в по-големи дози.

През следващите месеци липсата на слънце ще понижи количеството витамин D в организма ни. Затова хапвайте овесени ядки, йогурт, сьомга, риба тон и пийте повече прясно изцеден сок от портокал.

  • Витамин C

Той е естествен антиоксидант.  Витамин C се намира както във външния слой на кожата, така и във вътрешния. Играе важна роля в производството на колаген, което спомага за поддържането на епидермиса в отлично състояние. Това е причината да го срещате често в козметичните продукти.

Приемането на витамин C перорално намалява увреждането на клетките и помага за зарастването на рани. Той е отличен помощник в борбата с признаците на стареене и предотвратява изсушаването на кожата.

Всъщност, дефицитът му е рядко срещан, именно поради факта, че е наличен в много храни и хранителни добавки, които приемаме всекидневно. Все пак, ако установите липсата му, препоръчваме да се съсредоточите към консумацията на повече цитруси, ягоди, броколи и спанак. Употребата на козметични продукти, съдържащи витамин C, действа упорито срещу признаците на стареене, елиминира образуването на зачервявания и пигментни петна.

  • Витамин Е

Основната му функция в грижата за кожата е да предпази от вредните слънчеви лъчи. Независимо, че през зимата слънцето се показва много по-рядко, не трябва да забравяме за SPF козметиката! Витамин Е абсорбира UV светлината, когато е приложен върху епидермиса. Фотозащитата минимизира щетите и предотвратява появата на тъмни петна и бръчки.  Той също има силен антиоксидантен ефект.

Ако през студените месеци страдате от прекомерно изсушаване на кожата -  витамин Е е вашето спасение. Той спомага за отделянето на себум, а също така помага при лечението на кожни възпаления.

Увеличете приема му, като консумирате повече ядки като бадеми и лешници.

Потърсете продукти със съдържание на витамини C и Е - тяхната комбинация ще осигури ненадмината слънцезащита.

  • Витамин К

Един не толкова традиционен витамин, който не срещаме често. Той подпомага процеса на съсирване на кръвта, заздравявайки наранявания и хирургични рани. Заличава отлично стрии, белези, купероза, тъмни петна и упорити кръгове под очите.

Витамин К може да бъде намерен в различни серуми, които укрепват капилярите, намаляват отоците и синините. Тези продукти ускоряват заздравяването на епидермиса.

Съдържанието му е високо в храни като спанак, зеле, маруля и зелен боб.

Хранителните добавки са лесни за набавяне и броят им расте всекидневно. Консултирайте се с вашите дерматолог или личен лекар, които биха изготвили персонална схема за прием. Възможно е да получавате достатъчно от тези витамини само чрез храните, които приемате. Кръвен тест може да ви помогне да определите дали имате недостиг и да избегнете евентуално предозиране.

ВХОД В ПРОФИЛА

Възстановяване на паролата

НИЕ ЩЕ СЕ СВЪРЖЕМ С ВАС!
ПИШЕТЕ НИ!